Bayramlar Festivali Hayfa’da kutlanıyor

Dünya
28 Aralık 2011 Çarşamba

Üç tek tanrılı dinin bayramları olan Hanuka, Noel ve Kurban Bayramı’nın aynı döneme denk gelmesi nedeniyle düzenlenen festivalde, Hayfa’nın Vadi Nisnas semtinde aralık ayı boyunca her perşembeden cumartesiye dinler arası kutlamalar yapılıyor.

Festival kapsamında sanat sergileri, antika fuarları, Hanukiya yarışmaları, Noel ağacı süslemesi, dini müzik konserleri, sokak tiyatrosu, yerel yemek sunumları gibi etkinlikler dikkat çekiyor.

18.si düzenlenen festivalin yapıldığı Hayfa her ne kadar Kudüs ya da Nazıra gibi bir dini hac yeri olmasa da Bahaî Bahçeleri, Stella Maris Manastırı, Eliya (Hz. İlyas) mağaraları, Ahmadim Camii ve Eski Alman Kolonisi gibi bölgeleri bir arada bulundurarak değişik dinlerin bir arada yaşadığı bir kent olarak öne çıkıyor.  Özellikle festivalin merkezi olan Vadi Nisnas, Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanların uzun süredir barış içinde yaşadığı bir yer olarak tanınıyor.

Festivali düzenleyen Beit Hagefen Arap-Yahudi Merkezi Başkanı Asaf Ron, ziyaretçilere sanat sergilerini ziyaret etmelerini ve Bahaî müziğinden dünya müziğine kadar çok çeşitli müzik dinletisi sunan sokak konserlerini önerdi. Festivalin en önemli etkinlikleri arasında Hayfa’nın çoğulcu ve barışçıl kültürünü gösteren birliktelik turları ile Hanuka ve Noel haftasında yapılan yürüyüş yer arıyor. Bu yürüyüşün sonunda Hanukiya yakılarak hem Noel hem Hanuka bir arada kutlanıyor.