Dünyada ‘Hanuka’ kutlandı

Işıklar Bayramı, Paris’te Champs-Elysées, Londra’da Trafalgar Meydanı ve Washington’da Beyaz Saray’ın önündeki Ellipse gibi önemli meydanlarda coşkuyla kutlandı

Dünya
28 Aralık 2011 Çarşamba

Berlin’in Brandenburg Kapısı’nda Hanuka Bayramı’nın sekiz gecesinin ilkini kutlamak üzere 1,500 Yahudi mum yakma törenine katıldı. Beraber Hanuka duasını okuyan topluluktaki Berlinli Yahudiler, turistler, cemaat liderleri ve devletin önde gelen isimleri ışığın karanlık karşısındaki zaferini kutladılar. Hitler’in 30 Ocak 1933’de iktidara gelmesiyle binlerce üniformalı kadın ve erkek meşalelerle yeni Nazi dönemini kutlamak için 1788’de inşa edilen Brandenburg Kapısı’nda toplanmıştı. Böylece Brandenburg Kapısı Nazilerin parti sembolü haline gelmişti. Bu bakımdan bu meydanda Hanuka’nın kutlanmasının ayrı bir önemi var.

Törene Alman Parlamentosu’nun üyeleriyle ABD’nin Almanya Büyükelçisi Philip Murphy ile katılan Habad Hahamı Yeduda Tiechtel, 70 yıl önce meşalelerle aydınlanan yürüyüşün aslında karanlığın örneği olduğunu, bugün Hanuka mumlarını tam bu noktada yakmanın iyiliğin kötülüğe galip geldiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Törende Federal Alman Meclisi Başkanvekili Wolfgang Thierse, Berlin Belediye Başkanı Michael Müller, İsrail, İtalya, Meksika ve Kanada büyükelçileri de hazır bulundu.

ABD’de ise binlerce kişi Beyaz Saray’ın önündeki Ellipse Meydanı’ndaki dev Hanukiya’yı yakmak için toplandı. Beyaz Saray yetkilileri ve ABD Bütçe Direktörü Jacob Lew hükümeti temsilen törende hazır bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama ve eşi iki hafta önce Beyaz Saray’da erken bir Hanuka Partisi düzenlemişler, özel bir mesajla başta Amerikan Yahudi cemaati olmak üzere İsraillilerin ve dünya Yahudilerinin bayramını kutlamışlardı. Hanuka’nın özellikle ilk gecesinde dünyanın çeşitli ünlü meydanlarında benzer törenler düzenlendi. Özellikle Londra’daki Trafalgar Meydanı ve Paris’te Champs-Elysées’deki kutlamalardaki yüksek katılım dikkat çekti.