Almanya’dan Rus Yahudilerine tazminat

Alman hükümeti ilk defa Nazi işgali sırasında hayatlarını kurtarmak için Sovyetler Birliği’nden kaçan Yahudilerin acılarını tanıdı

Dünya
28 Aralık 2011 Çarşamba

Merkezi New York’ta bulunan ve Holokost kurtulanlarının tazminat hakları için savaş veren The Conference on Jewish Material Claims Against Germany veya bilinen adıyla Claims Conference’ın Alman hükümetiyle yaptığı görüşmeler sonucunda Almanya, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği’nde Nazi rejiminden kaçan, hatta Nazilerin işgal etmediği bölgelerde saklanan Yahudilere tazminat ödemeyi kabul etti. Tazminat, günümüzde İsrail’de, ABD’de, Almanya ve diğer batı ülkelerinde yaşayan Nazi kurbanı Rus Yahudilerine ödenecek. Bu tazminatla Alman hükümeti ilk defa hayatlarını kurtarmak için Sovyetler Birliği’nden kaçan Yahudilerin acılarını tanımış oldu. Claims Conference Başkanı Julius Berman, “Nazi rejimi tarafından öldürülmemek için kaçan Yahudiler akıl almaz acılar çektiler. Bu ödenecek tazminat hiçbir zaman kaybettiğimiz kimseleri geri getiremez ama savaş yıllarında yaşanan acıları kabul etmek manasına gelir” dedi.

Harship fonunun bir kereye mahsus ödeyeceği kişi başı 2556 Euro, 22 Haziran 1941 ile 27 Ocak 1944 yılları arasında Alman ordusunun ilerlediğinden 100 km ötesinde, Sovyetler Birliği’nin değişik bölgelerinde hatta Nazi kuşatması olmayan bölgelerde saklanmak zorunda kalan Yahudilere ödenmeye başlayacak. Tazminat almaya hak kazanan kimseleri, Nazi kuvvetlerinin Moskova, Stalingrad (günümüzde Volgograd) ve Leningrad’ı (günümüzde Saint Petersburg) işgalinden 900 gün sonra, 22 Haziran ile 22 Eylül 1941 tarihleri arasında kaçan Yahudiler oluşturuyor.

Nazi işgali sırasında Sovyetler Birliği’nde 1 milyondan fazla Yahudi öldürülmüş ve hatta bazı Yahudi cemaatleri tamamen ortadan kaldırılmıştı. Binlerce Yahudi Nazi işgalini idrak edince doğuya kaçmaya çalıştılar. Claims Conference müzakere heyetinden Roman Kent, Almanya’nın Holokost’un kurbanı Sovyet Yahudilerine ödeyeceği tazminattan dolayı çok memnun olduğunu belirtti.