Hamas FKÖ’ye katıldı

İsrail’in varlığını reddeden Hamas’ın Lideri Halid Meşal, Kahire’de buluştuğu El Fetih ve FÖY Lideri Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından FKÖ’ye katıldıklarını açıkladı

Dünya
28 Aralık 2011 Çarşamba

Mısır’ın başkenti Kahire’de bir ay içinde ikinci kez bir araya gelen El Fetih ve Hamas liderleri uzlaşma yolunda önemli bir adım attılar. Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) katılmayı kabul eden Hamas Lideri Halid Meşal, örgütün liderlik seçimleri için kurulan komitede çalışmalara başladı. Hamas’ın FKÖ’ye katılması, örgütte lider durumundaki

El Fetih hareketi ve Lideri Mahmud Abbas ile işbirliğine hazır olduğu ve aynı zamanda El Fetih ile İsrail arasındaki tüm anlaşmalara ve taahhütlere uyması gerektiği anlamına geliyor. 2007 seçimleri sonrası Gazze’yi ele geçiren Hamas ve Batı Şeria’nın kontrolünü elinde tutan El Fetih’in önümüzdeki yıl Batı Şeria ve Gazze’de ortak bir parlamento için ayrı ayrı seçimler yapmaları bekleniyor.

FKÖ: “GEREKİRSE İSRAİL’İ TANIMA KARARIMIZDAN VAZGEÇERİZ”

Kahire’deki görüşmelerde, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirdiğinde işlevini yitiren ‘Filistin Meclisi Yasama Konseyi’nin yeniden yapılanması tartışıldı. İslami Cihad Örgütü’nün de FKÖ’ye katılmayı düşündüğü ise Mısır’da görüşülen bir diğer önemli konu. FKÖ Yürütme Kurulu üyesi Hanan Ashrawi, Filistin’in Sesi Radyosu’na verdiği demeçte,  diğer yollar tükendiği takdirde İsrail’i tanıma yönünde geçmişte aldıkları kararı iptal edebileceklerini belirtti. Hamas’ın FKÖ’ye girmesi ile birlikte örgüt içinde etkisini hissettirmeye başladığı ve İsrail’e karşı duruşun da sertleştiği görülüyor.

NETANYAHU: “HAMAS’LA MÜZAKEREYE OTURMAM”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, El Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşmadan rahatsız olduğunu dile getirdi, ancak Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile her an ve her yerde görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Geçen hafta İsrailli büyükelçilere verdiği konferansta, birlik hükümeti kurmaya adım adım yaklaşan El Fetih ve Hamas ile ilgili olarak rahatsızlığını belirten İsrail Başbakanı Netanyahu, böyle bir hükümet kurulması halinde İsrail’in Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerine devam etmeyeceğini söyledi. Ayrıca Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile onun istediği yer ve zamanda barış görüşmelerine yeniden şekil vermek için görüşebileceğini belirten Netanyahu sözlerini, “barış süreci ancak güvenlik koşullarının temin edilmesi halinde devam edebilir. Şu anda bölgenin mevcut durumu dikkate alındığında bu gittikçe zorlaşıyor” diyerek sürdürdü.

Mahmud Abbas geçen hafta Kahire’de Hamas Lideri Halid Meşal ile Hamas’ın Filistin Kurtuluş Örgütü’ne katılması için bir araya gelmişti. Görüşmeler sonucunda Abbas ile Meşal önümüzdeki ocak ayının sonuna kadar bir koalisyon hükümeti oluşturmaya karar verdiler.