Neve Şalom’da bir kez daha Hanuka ezgileri

Neve Şalom Sinagogu Vakfı ile Aşkenaz Cemaati’nin bu yıl da birlikte düzenledikleri Hanuka konserinde sahne alan Ohad Moscowitz davetlilere keyifli saatler yaşattı

Toplum
28 Aralık 2011 Çarşamba

Bu yıl altıncısı düzenlenen ve Aşkenaz Cemaati ile Neve Şalom Vakfı’nın birlikte organize ettikleri geleneksel Hanuka Konseri, ünlü şarkıcı Ohad Moscowitz’in büyüleyici sesi eşliğinde müthiş bir coşkuyla yaşandı… Hanuka’nın ikinci gecesine denk gelen 21 Aralık Çarşamba akşamı Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşen konser, gerek katılımcı sayısı, gerekse performans açısından önceki yılları aratmadı. Şimdiye dek Dudu Fisher, Yehoram Gaon, David D’Or gibi önemli isimleri ağırlayan Neve Şalom’un bu yılki konuğu Ohad Moscovitz, muhteşem performansı, temposu ve güçlü sesi ile dinleyicileri kendisine hayran bıraktı.

Saat 20.00’de, Hanuka’ya özgü suvganiyotların da sunulduğu seçkin bir kokteyl ile başlayan gecede, ilk konuşmayı Dini İşler ve Hevra Kadişa Başkanı Efrayim Özşardaş yaptı. Konuşmasına, “Hanuka Bayramı’nda neden Makabiler’in muazzam askeri zaferini değil de yağ mucizesini kutluyoruz?” sorusuyla başlayan Özşardaş, kendi sorusuna yanıt olarak, şu açıklamayı yaptı: “Talmud’da bilgelerimizin belirttiği üzere, biz Yahudiler kutlamalarımızı başkalarının acıları ve mağlubiyetleri üzerine değil, zaferle ilgili kendi isteklerimiz üzerine yaparız. Başkalarının ıstırabında kutlanacak bir şey yoktur, esas kutlama sebebi Yahudi kimliğiyle ilgilidir.”

Ardından sözü Aşkenaz Sinagogu Haham Akaali Rav Mendy Chitrik ve Neve Şalom Vakfı Haham Akaali Rav İzak Alaluf’a bıraktı. Konuşmasında Hanuka’nın tarihi önemine değinen Rav Alaluf, yakılacak her mumun ışığının karanlıkları aydınlatması temennisini dile getirdi. Rav Mendy Chitrik’in verdiği mesaj ise ışığımızı paylaşmanın önemi üzerineydi: “Işığın var oluş nedeni parlamaktır. Mum yakmanın tek nedeni ışık vermektir. Başka bir ışık yaratmak ilk ışığı azaltmaz, aksine ışığı arttırır, yani aydınlanmanın gücü, birken ikiye çıkar. Bir mumla diğerini yaktığımızda dünyaya daha fazla ışık saçmış oluruz.”

Bu bilgilendirici konuşmalarından sonra, Neve Şalom Sinagogu’ndaki beş hanukiyanın yakılmasına sıra geldi. Hep birlikte söylenen dualar eşliğinde yakılan mumların ışıltısı altında, bu kez sözü Hahambaşı Rav İsak Haleva aldı. Günün anlam ve önemine değindiği konuşmasında, cemaatimizin son on yıl içinde ne denli yol aldığını mutlulukla belirtti ve hanukiyanın mumlarının yaydığı ışığın manevi dünyamızı aydınlatıcı bir önemi olduğunu sözlerine ekledi.

Son olarak da, Aşkenaz Cemaati Genel Sekreteri Aylin Yengin günün konuğu olan dünyaca ünlü şarkıcı Ohad Moscowitz’i tanıtan kısa bir konuşma yaptı.

Güçlü sesiyle ilk şarkısından itibaren dinleyicileri adeta mest eden Ohad Moscowitz, Neve Şalom Sinagogu’nun ihtişamlı ortamında bulunmaktan ve bu özel günü Türk Musevi Cemaati gibi önemli bir toplulukla paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sanatçı “Hava Nagila”, “Adon Olam”  gibi şarkıları konuklarla birlikte seslendirdi. Hatta konserin bir yerinde, salondaki en güzel sesli kişiyi yanına davet etmek istediğini söylediğinde, konukların teşvikiyle Hazan Araşi David Sevi sahneye çıktı ve ikisi bir ağızdan “Yeruşalayim Şel Zahav”ı yorumladılar.

Şarkılar arasında meslek yaşantısından hoş anlatılara yer veren Moscowitz tam iki saat boyunca dinleyicileri adeta coşturdu. Böylece geleneksel Hanuka konserlerinin altıncısı, yüzlerde gülümseler ve kulaklarda hoş ezgilerle sona ermiş oldu.

Aşkenaz Cemaati ile Neve Şalom Vakfı işbirliğinde organize edilen bu konserlerin daha uzun yıllar devam etmesi dileğiyle…