Bet-El Sinagogu: Hanuka Kutlaması

25 Aralık Pazar günü Caddebostan Bet-El Sinagogu’nda Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımıyla geleneksel Hanuka kutlaması gerçekleşti. Minix Anaokulu çocuklarının ve Caddebostan Talmud Tora çocuklarının gösterileri günü renklendirdi

Ester YANNİER Toplum
28 Aralık 2011 Çarşamba

Hanuka Bayramı geleneksel olarak bu yıl da Caddebostan Bet-El Sinagogu’nda kutlandı.

Cemaat Başkanı Sami Herman, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman, geçmiş dönem Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, dernek kurum ve kuruluşların başkanlarının yanı sıra dindaşların hazır bulundukları kutlama hanukiyanın mumlarının yakılması ile başladı.

Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Mayir Saranga yaptığı konuşmada, Hanuka Bayramı’nın öyküsünden çıkarılacak dersleri aktardı ve “Hanuka mumlarını her akşam yakarken bir yandan mucizelerin arkasında hep Tanrı’nın yer aldığını hatırlar, diğer yandan da yağın suya karışmadığı gibi Yahudilerin de hiçbir zaman değerlerini kaybetmeyeceklerini, asimilasyona karşı mücadelelerinin önceliklerin en başında yer alması gerektiğini anımsarız. Brandeis Üniversitesi’nden  Prof. Dr. Fishman, ‘Yahudi kimliğinin yaşanılan ülkenin ulusal kimliği ile dengeli bir şekilde korunabilmesi ve asimilasyonun önlenebilmesi için tek çözümün Yahudi kültürünün eğitim yolu ile gençlere aktarılması’ olduğunu savunmaktadır.

Bizler dünyanın neresinde olursak olalım, bizi biz yapan değerlerimizin çocuklarımıza da öğretilmesi için çaba gösteririz. Cemaat yönetiminde görev almak bu çabaları kurumsal olarak bir plan ve program çerçevesinde sürdürmek isteğimizin bir sonucudur.

Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Yönetim Kurulu olarak sinagoglarımızla, midraşlarımız, kütüphanemiz, mikvemiz, mutfağımız ve mezarlıklarımızla cemaat üyelerimize en iyi hizmeti, yüksek standartlarda vermeye çalışıyoruz. Bu hizmeti verirken cemaat üyelerimiz yararına vakıf, dernek ve kurumlarımız ile işbirliğine büyük önem veriyoruz” dedikten sonra vakıf çalışmalarını aktardı.  

Saranga ayrıca cemaatin diğer vakıf, dernek ve kurumları ile olan işbirliğinin gelişmesi ve mevcutların geliştirilmesinin gerekli olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Böylelikle giderek yaşlanan ve ekonomik gücü zayıflayan cemaat üyelerine çok daha etkin, çok daha yararlı katkıları olabileceğine inandıklarını, faaliyetlerine katılmak, gönüllü destek vermek isteyenlere de kapılarının açık olduğunu, katılımların kendilerini yüreklendireceğini de söyledi. Başkan Saranga, “Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu’muzun faaliyete geçiş tarihi olan 1899 yılından günümüze görev üstlenen tüm yönetim kurulu başkan ve üyelerini sevgi ve saygı ile anıyor, hayatta olanlara sağlıklı, huzur ve sevgi dolu nice mutlu yıllar diliyorum” sözleriyle sürdürdüğü konuşmasında günün gerçekleşmesinde emeği geçen Caddebostan Talmud Tora  Başkanı İzak Babat ve Talmud Tora mensuplarına, Hazan Yasef Biçim, İzzet Bana ve Minix’in Eğitmeni Doli Levi, Hanımlar Kolu Başkanı Floret Loya ile tüm hanımlara teşekkür etti ve “Cemaatimizin değerli sanatçılarından Jackie Arditty  bu özel günümüz için uzun bir süredir yoğun bir sergi hazırlığında  idi. İstanbul Sinagogları adlı bu sergiyi törenimizden sonra  izlemenizi tavsiye ederim. Sevgili Jackie Arditty ’ye bu anlamlı sergisi için çok teşekkür ediyorum” dedi. Saranga konuşmasını “yakmakta olduğumuz mumlar barışa özlemimizin, bilime saygımızın, özgürlüğe düşkünlüğümüzün, birliğe bağlılığımızın, azmimiz, irademiz ve sonsuz umudumuzun simgeleri olarak ruhlarımızı, ülkemizi ve dünyamızı aydınlatsın” sözleriyle tamamladı.

Caddebostan Talmud Tora Başkanı İzak Babat ise, Hanuka Bayramı’nın öyküsünü günümüz şartlarıyla özleştirerek yeniden hatırlattı. Ailelerin evlerinde yaşadıklarının çocuklara Yahudi kültürünün ve geleneklerinin aktarılmasında büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Caddebostan Bet-El Sinagogu Haham Akaali Rav Yeuda  Adoni, Hanuka’nın öyküsünü, Yahudilerin verdiği var olma savaşlarını  paylaştı ve  yaşananlara en güzel yanıtın sinagogdaki kutlamaya katılımla verildiğini dile getirdi.

Minix ve Talmud Tora çocukları ile gençlerinin katılımlarını gerçekleşen,  gösterileri beğeniyle izlediğini ve çok olumlu bulduğunu dile getiren Cemaat Başkanı Sami Herman, kültürel eğitim küçük yaşlarda başladığı bir kez daha hatırlattı. Bu konuda cemaatin de çocuklara yönelik cazip olanaklar yaratması gerektiğini belirtti. ABD’de bazı şehirlerde dev hanukiyaların yakıldığını, bunun orada yaşayan Yahudiler arasında heyecan yarattığını ve bu heyecanın da çocuklara yansıdığını,  böylelikle diğer akımlara karşı bir direnç oluştuğunu söyledi. 

Aynı gün Türk Musevi Cemaati içinde farklı noktalarda Hanuka kutlamaları yapılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Herman, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet büyüklerinin de Türk Musevi Cemaati’nin Hanuka Bayramı için mesajlar gönderdiklerini, bunun da kendilerini çok onurlandırdığını belirtti.

Herman konuşmasında ayrıca cemaat idaresinin çalışmaları hakkında da bilgi aktarımında bulundu.

Hahambaşı Rav İsak Haleva ise konuşulacak birçok konunun tüm konuşmacılar tarafından dile getirildiğini ve Talmud Tora gençlerinin sundukları gösterinin gerçekleri bir kez daha hatırlattığını, bundan önemli dersler çıkartılması gerektiğini ifade etti. Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Mayir Saranga’nın çalışmalarından övgüyle söz eden Hahambaşı Rav Haleva, kendilerini dualarıyla desteklediğini dile getirdi. Asimilasyon kelimesinin günümüzde entegrasyon olarak kabul edildiğini belirtti ve burada ailelere, özellikle annelere büyük görevler düştüğünü, Yahudi kültürünün ve geleneklerinin yaşatılması için evde verilecek öğretiler üzerinde durdu.

Hanuka kutlaması Ehal’in kapılarının açılması ve Anoten duasının okunmasıyla son buldu.

Konuşmaların arasında Talmud Tora çocukları seslendirdikleri şarkılar ve gösterilerle kutlamaya anlam kattılar. Ayrıca Göztepe Kültür Derneği Tiyatro Kolu yazarlarından Donna Kasuto ve Diana Gabay’ın çevirisini yaptıkları “Kaybolan Işık” adlı radyo tiyatrosu Talmud Tora gençleri tarafından canlandırıldı.

İzzet Bana yönetimindeki 3-6 yaş arası çocuklardan oluşan Minix Anaokulu Korosu günün tatlı gösterisiydi.

Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı herkese Hanuka’nın sembolü olan sugvaniot ile günün anısına bir hediye sundu. 

Sinagog çıkışında katılımcılar, Jackie Arditty’nin İstanbul Sinagogları adlı resim sergisini izlediler.

Daha nice Hanuka kutlamalarına....