Filistinli işçinin İsrail Yüksek Mahkemesi’ndeki zaferi

Dünya
27 Aralık 2011 Salı

İsrail’de çalışan Filistinli işçi ‘iş kazası tazminatı’ almaya hak kazandı.

2005 yılında Gazze’den atılan Kassam roketi, bir fabrikada 3 işçinin ölmesine 4‘ünün de yaralanmasına yol açmıştı.

Saldırı sırasında yaralanan Çinli işçi İsrael Ulusal Sigorta Birliği’nden terör tazminatı alırken Filistinli meslektaşı bu haktan yararlanamamıştı.

Olayın Gazze’deki Gane-i Tal bölgesinde yerleşimcilere ait bir fabrikada olması dolayısı ile o zamanki kanunlar gereği Filistinli işçi İsrail Sigorta Birliği’nin kapsamı dışında kalıyordu.

 Kanun maddesinde Gazze İsrail sayılmıyordu. Çinli işçiler yabancı işçi statüsünde sigortadan tazminat alırken Gazze’de oturan Filistinli için kanunun ne yabancı işçi maddesi ne de yurt dışındaki İsrailli maddesi işlemiyordu.

Bu kanun boşluğunu gören İsrailli yetkililer söz konusu kanunu Filistinliler lehine değiştirdiler. Bu sefer de olayın kanunun yayınlanmasından evvel meydana gelmesi, hukukun ‘kanunlar geriye yürütülemez’ prensibine aykırı olduğundan Filistinli işçi yine tazminatını alamadı!

Arap Azınlığın Hakları Derneği’nden Avukat Sawsan Adalah’ın bu haksızlığı yeniden İsrail Yüksek Mahkemesine getirmesi üzerine

Mahkeme Başkanı Nili Arad yaptığı açıklamada, “Çinli olsun Filistinli olsun, her ikisi de tarlada traktör sürerken Kassam roketi ile yaralanmıştır, dolayısı ile haklarını alacaktır” dedi.

Şimdi Filistinli işçi tazminatı için evrak işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor.