Doğu Kudüs’de Arap kadınlara ‘İsrail ordu dövüş sanatı’ dersi

Dünya
26 Aralık 2011 Pazartesi

Çoğunluğunu Arap nüfusun oluşturduğu Kudüs’ün Wadi Kasabası’nda İsrailli Krav Maga (İsrail ordusunun yakın dövüş sanatı) uzmanı kadın öğretmenler Arap kadınlara kendini savunmayı öğretiyor.

Arap kadınların yakın dövüş sanatının esaslarını öğrenmekteki amacı, ihtiyaç olduğunda maruz kalabilecekleri erkek şiddetine karşı kendilerini korumak.

‘Kendini savunma’ kursunu veren iki kadın öğretmen ve ‘saldırgan erkek’ rolünü oynayan erkek hoca hepsi Yahudi İsrailli.

Kursun hocalarından Seline, “Bu kadınların hiçbiri hem sosyal hem de psikolojik yönden kendi sınırlarını korumayı öğrenmemişler, bizim burada öğrettiğimiz sadece saldırı karşısındaki savunma rutinleri değil, onlara kendine güveni de öğretiyoruz,” dedi.

Arap kadınlar çoğu kez yolda yalnız yürüdüklerinde akrabaları tarafından zorla arkadaşlık teklifi ile taciz ediliyorlar.

Yalnız karanlıkta yürüyen bir kadın erkekler tarafından saldırıya uğradığında, ilk suçlanan saldırgandan ziyade kadının kendisi ve onu yalnız bırakan ailesi oluyor!

En azından Kudüs’ün Wadi Kasabası’nın Arap kadınları için bu kültürel dengesizliği Krav Maga değiştirecek gibi.

Kurs öğrencilerinden 37 yaşındaki 3 çocuk annesi Sahra, “ Başta sadece seyretmek için geldim, daha sonra aktif öğrenci oldum. Öğrendiklerimden dolayı çok mutluyum, kocam beni bu kursu almam için de destekledi, ama kardeşlerim ve babam asla bilmemeli!” diye konuştu.

5 haftalık kursun organizatörü ve kadınlara yönelik şiddete karşı kurulmuş İsrail’in Halev kadın örgütü kurucu üyesi Yudit yaptığı açıklamada, özellikle doğu kültürlerinde kadınların çok teslimiyetçi bir şekilde yetiştirildiklerini, taciz vakalarının yüzde 80’inde kurbanın saldırganını tanıdığına dikkat çekerek, kursun bu konuda da kadınlara ne yapmaları gerektiği konusunda eğitim verdiğini söyledi.