Çılgın Dahi Dali Tophane-i Amire’de

Tuna SAYLAĞ
21 Aralık 2011 Çarşamba

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ev sahipliğinde, InArtis ile Kült işbirliğinde gerçekleştirilen Salvador Dali Sergisi’ni 23 Aralık 2011- 26 Şubat 2012 tarihleri arasında Tophane-i Amire’de görebilirsiniz. Sergide Dali’nin, ‘İlahi Komedya’, ‘Sürrealizm İzleri’, ‘Gala ile Akşam Yemeği’ adlı 3 ayrı başlıktaki 121 eseri yer alacak. Dante’nin bu uzun soluklu ‘İlahi Komedya’ şiirinin güzelliği Botticelli, Delacroix ve Rodin gibi isimlerin yanı sıra Dali’ye de ilham kaynağı oldu. Sergideki ‘İlahi Komedya’ bölümü 1950’li yılların başlarında dönemin İtalyan hükümetinin, Dante’nin 700. doğum günü şerefine sanatçıdan İlahi Komedya’yı resimlemesini istemesi üzeriye yapılan çalışmalardan oluşuyor. 1971 yılında resmedilen ‘Gala ile Akşam Yemeği’ ise 12 adet renkli litografiden oluşuyor. ‘Sürrealizm İzleri’ bölümünde de Dali’nin 1971 yılında Paris’te yaptığı 9 adet renkli basım litografileri yer alıyor.

VİVİ / ‘Aslı gibi değildir 2’ sergisi Bodrum’da

Resim sanatçısı Vivi Menase, Zerrin Ulusman’ın küratörlüğünde düzenlenen ‘Aslı gibi değildir 2’ adlı sergisini 23 Aralık 2011 – 7 Ocak 2012 tarihleri arasında Bodrum Marmara Koleji HKM Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatçı ayrıca, 24–25 Aralık günlerinde Marmara Koleji Havuz Kafe’de 8–13 yaş aralığındaki küçük sanatçılar için yılbaşı hediyeleri tasarlayabilecekleri bir atölye düzenleyecek. Aynı günlerde Albert Varon’un vereceği ‘Renklerim ve Enerjim’ konulu Feng Shui semineri de meraklılarını bekliyor olacak.  Tel: 0252 358 61 14

“Evvel zaman içinde mekân insan içinde” An’lar 2

Almelek Sanat Galerisi, 10 Aralık 2011 – 3 Ocak 2012 tarihleri arasında ressam Lale Temelkuran’ı ağırlıyor. Öğrenciliğinden bu yana soyutlamalı figüratif çalışan ve akrilik tekniğini kullanan sanatçı daha çok insan ilişkileri, zaman, mekânsızlık, nesne zaman ilişkisi ve zamanın içinden ‘an’lar gibi konularda kişisel sergiler açtı. Temelkuran sanat çalışmalarını Bornova’da sürdürmektedir.

İki sergi, iki Farklı bakış, tek konu 'Kadın'

Yapıtlarıyla ‘kadın’ın kimliğini talep eden multimedya sanatçısı Özlem Paker ve modern çağda iktidar alanlarının sınırlandırdığı ‘kadın’ın beden kavramını sorgulayan Elçin Acun, Gallery LiNART’ta sanatseverlerle buluşuyor! Özlem Paker’in kurgu, performans, fotoğraf, video, dijital kolaj, akrilik ve yazılı sözü harmanlayan çalışmalarından oluşan ‘In the State of Ecstasy / Huşu İçinde’ ile genç sanatçı Elçin Acun’un fotoğraf işlerini içeren ‘Display Product / Teşhir Ürünü’ adlı sergileri, 15 Aralık 2011 – 9 Ocak 2012 tarihleri arasında, yenilikçi sanat galerisi Gallery LiNART’ta!  Tel: 0212 247 47 29

Nil kıyısından Boğaziçi’ne / Kavalalı Mehmed Ali Paşa Hanedanı’nın İstanbul’daki İzleri

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 7 Aralık 2011 - 31 Mart 2012 tarihleri arasında  siyasi tarihimizde olduğu kadar kültür, sanat ve bilim alanlarındaki öncü mesenlikleriyle dikkat çeken Kavalalı Mehmed Ali Paşa Hanedanı’nın, Mısır’dan İstanbul’a uzanan sıradışı öyküsüne ışık tutan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. M. Baha Tanman’ın yaptığı sergi resim, fotoğraf, siyasi belge ve objelerden oluşuyor.