Devlet erkânı Hanuka Bayramı’nı kutladı

Toplum
21 Aralık 2011 Çarşamba

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Hahambaşı Rav İsak Haleva’ya gönderdiği mesajla Türkiye’deki Yahudilerin Hanuka Bayramı’nı kutladı.

Meclis Başkanı Çiçek’in mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Yeryüzünün zengin inanç ve kültür miraslarından birisi da Hanuka Bayramı’dır. Ülkemizde yaşayan Yahudi yurttaşlarımız tarafından da büyük bir heyecan ve samimiyetle kutlanan bu bayram, hoşgörü içinde bir arada yaşamanın en somut resmidir.

Hanuka Bayramı, Yahudilik inancı ve kültürüne yapılan baskıya boyun eğmemek için tarihte ilk kez Helenizme karşı başkaldırının destansı bir öyküsüdür. Bu öykü, yüzlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılarak bugün de ilk günkü heyecanıyla yaşatılmaktadır.

Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da hiçbir zaman husumet kaynağına dönüştürülmesine izin vermeyeceğimiz farklılıklarımız, bir arada yaşama kültürümüzü pekiştiren, sarsılmaz kardeşlik ve dayanışma hissiyatımızı kuvvetlendiren zenginliğimiz olarak yaşayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsınızda bütün Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı’nı kutluyor, bayramın sizlere ve tüm ulusumuza esenlik ve mutluluk getirmesini diliyorum.”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Musevi vatandaşlarının Hanuka Bayramı'nı yayınladığı yazılı bir mesajla kutladı:

“Musevi vatandaşlarımızın Işık Bayramı olarak da bilinen Hanuka Bayramı’nı tebrik ediyor, Bayram’ın barış ve kardeşliğimiz için yeni ümitlere vesile olacağına samimiyetle inanıyorum.
Musevi vatandaşlarımız yüzyıllardan bu yana toplumumuzun asli unsurları olmuşlardır.
Türk ve Musevi halkları arasındaki ilişkiler bugün de karşılıklı anlayış, uyum ve birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor.

Musevi toplumu, ülkemizin ekonomik, ticari, bilimsel ve kültürel açıdan gelişmesine tarih önemli katkılarda bulunmuşlardır, bulunmaya da devam ediyorlar.

Bu dostluğun, bölünme ve kavga yerine barış ve hoşgörüye ulaşılması doğrultusunda uluslararası topluma, en önemlisi de Avrupa coğrafyasını tekrar 1930’lu yılların Avrupa’sında dönüştürme çabalarında olan zehirlenmiş zihniyetlere ilham vermesini temenni ediyoruz.

Maalesef bugün Avrupa Birliği’nin, kendi değerlerini özümseyemeyen, 1930’lu yılların faşist yöntemlerini kendisine örnek alan ırkçı zihinler tarafından kuşatma altına alınma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu görüyoruz.

Bu gidişatı tersine çevirmek yerine, daha da derinleştirmeye yönelik gayretlerde bulunan ve insanlığa nefret tohumları eken çabalar her zaman dışlanmaya ve başarısızlığa mahkûm olacaktır.

Türkiye, sevgi ve hoşgörü temeli üzerinde yükselmiş, “yaradılanı sev, yaradandan ötürü” şiarı ile yüzyıllar boyu insanlığa ışık tutmuş engin medeniyet birikimiyle dünyaya yeni barış tohumları ekmeye, ekilen nefret tohumlarını etkisiz kılmak için de kararlı bir mücadele göstermeye devam edecektir.

Bizlere 1492 yılında, inançları ve yaşamları arasında tercihte bulunmaya zorlanan Yahudi toplumuna kucak açtırtan da bu insan sevgisidir.

Aynı şekilde Nazi Almanyası’nın insanlık dışı baskılarından kaçan, İkinci Dünya Savaşı koşullarında Türkiye’ye sığınan birçok Musevi kardeşimize milletimiz ev sahipliği yapmıştır.
Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın antisemitizmi insanlık suçu olarak kabul eden yaklaşımının, bugün ırkçı ve hastalıklı zihinlere verilmiş en anlamlı tepki olduğu aşikârdır.
Türk toplumu, yabancı düşmanlığı ve antisemitizm duygularından daima uzak olmuştur.  Milletimiz,  Musevi kardeşlerimiz her zaman kucak açmış, Musevi toplumu da kendisini Türkiye coğrafyasının doğal bir parçası olarak görmüştür.

Hanuka Bayramı vesilesiyle bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz: Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, medeniyetler ittifakının, farklılıkların bir arada hoşgörü içerisinde yaşatılabileceğinin ve insanlığın ortak değerleri etrafında bir araya gelinebildiğinin 21. yüzyıldaki simgesel örneği olacaktır.

Hanuka, kelime anlamı olarak Türkçemizde “adama” şeklinde karşılığını buluyor. Eşimle birlikte Hanuka Bayramı’nın da insanlığın kendisini barışa adadığı bir dünya idealine yeni ışıklar yakacağına inanıyor, Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı’nı tebrik ediyoruz. Hag Urim Sameach”