Rav Haleva: “Nefret karşıtı yasa bekliyoruz”

Hahambaşı Rav İsak Haleva geçtiğimiz hafta Ladino kültürü hakkındaki bir konferans için İsrail’de idi.

Şalom
20 Aralık 2011 Salı

Bar İlan Üniversitesi’inde Yeshoshua Salti Ladino Kültürü Merkezi’nin düzenlediği bir konferans için İsrail’i ziyaret eden Rav İsak Haleva İsrail gazetesi Yedioth Aharonot’un sorularını cevapladı…

Haleva Türk Yahudiliği ve Judeo Espanyol kültürü hakkındaki sorulara cevap verirken, siyasi konulara değinmekten kaçındı.

“Politika bizim işimiz değil” diyen, Rav Haleva, “Bizim Türk Hükümeti ve Başbakan Tayyip Erdoğan  ile iyi ilişkilerimiz var, ne zaman bir problemimiz olsa, hükümete bildirsek, Başbakan gerekeni yapmış bize yardımcı olmuştur” diyerek sözlerine devam etti. 

Mavi Marmara ve sonrasındaki diplomatik krizden etkilenilmediğini belirten Rav Haleva, antisemitizm ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Özel bir antisemitizm sorunumuz yok. Antisemitizm her yerde yıllardır var; fakat gerçekte çok hissetmiyoruz. Ancak antisemit gazeteciler var, biz de nefret karşıtı bir yasanın çıkarılmasını hızlandırmaya çalışıyoruz. Şunu umuyoruz ki, yasa dahilinde, sadece nefret karşıtı eylem yapan değil, bu konuda yazan da cezalandırılacak.”