Yeni Nazi avı dalgası

2.Dünya Savaşı’ndan bu yana, Holokost’u organize eden veya katliamda rol almış eski Nazi subaylarını yakalayıp adaletin karşısına çıkarması ile ünlü Simon Wiesental Enstitüsü yeni bir operasyon başlattı.

Dünya
15 Aralık 2011 Perşembe

‘Son Şans Operasyonu’ adı verilen girişimin amacı hâlâ yaşayan Nazileri ecelleri ile ölmeden adaletin karşısına çıkarmak.

Bu sebeple enstitü yaşadığı bilinen herhangi bir Nazi ‘savaş suçlusu’ hakkında bilgi verecek kişiye 25.000 Euro ödül verecek.

Simon Wiesental Enstitüsü yetkilisi Efraim Zuroff yaptığı açıklamada, zamanın aleyhlerine işlediğini, eğer yaşıyorlarsa savaş suçlularının adaletin önüne çıkarmanın gelecek nesillerin kimsenin yaptığının yanına kalmayacağını görmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Wiesental Enstitüsü’nün bu girişimi geçenlerde ABD Ohio’da yakalanan 91 yaşındaki Nazi savaş suçlusu John Demanjuk’un Almanya’da mahkemeye çıkarılmasıyla gündeme geldi.

Münih Mahkemesi Demanjuk’u savaş sırasında toplama kamplarında nöbetçi subay olarak çalışmak ile suçlayarak mahkum etti. Kararın gerekçesinde, “böyle bir ölüm kampında nöbetçi subay olarak çalışmak, işlenen cinayetlere ortak olmaktır” dendi.

Şimdi Demanjuk temyize götürdüğü kararın yüksek mahkemede görüşüleceği günü bekliyor.

Wiesental Enstitüsü’nden Efraim Zuroff,  “savaş sırasında 4000 kadar Doğu Avrupalı Nazi ölüm kamplarında nöbetçi subay olarak çalışıyordu, şimdi 80’inde olan bu şahısların yüzde ikisinin yaşadığını varsaymak kötü bir tahmin olmaz” dedi.