Sarkozy’nin Şalit kızgınlığı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, sarf ettiği “Netanyahu bir yalancı” sözüne sebep olarak İsrail’in, Hamas tarafından esir tutulan Gilad Şalit’in serbest kalış sürecinde Fransa’nın dışlanmasını gösterdi

Dünya
14 Aralık 2011 Çarşamba

Geçtiğimiz ay G-20 zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile özel görüşmesi açık kalan mikrofondan duyulan Fransa Cumhurbaşkanı Nickolas Sarkozy, Netanyahu ile uğraşmaktan bıktığını ve onu ‘yalancı’ olarak gördüğünü söylemişti. Sarkozy geçtiğimiz hafta bir araya geldiği Fransa Yahudi cemaati liderlerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya neden kızgın olduğunu açıkladı. Elysée Sarayı’nda heyeti kabul eden Sarkozy, öfkesinin Hamas tarafından kaçırılan Gilad Şalit’in kurtarılması sürecinde oluştuğunu belirtti.

Fransa cumhurbaşkanı, Hamas esaretindeki Şalit’in Mısır’dan İsrail hava üssü Tel Nof’a bölgede hazır bulunan bir Fransız helikopteri ile getirilmesini teklif etmişti, ancak Netanyahu teklifi reddetti. Fransız Büyükelçi Christophe Bigot’un Şalit’i karşılama törenine katılma talebinin de reddedildiğini belirten Sarkozy, Fransa’nın Şalit’in serbest bırakılma sürecinde hiç itibar görmemesine sinirlendiğini belirtti. Sarkozy, Şalit’in aynı zamanda Fransa vatandaşı olması ve Şalit’i kurtarmak için bizzat sarf ettiği gayretlerden dolayı Fransa’nın Şalit’in özgürlüğüne kavuşması kutlamalarının bir parçası olmayı hak ettiğini söyledi. İsrailli yetkililere göre Sarkozy’nin kızgınlığı, İsrail’in Mısır ve Alman arabulucularına teşekkür etmesiyle katlandı.

Geçtiğimiz haftalarda Fransız yetkililer Paris’teki İsrail elçiliğine giderek Şalit anlaşmasının ikinci evresinde İsrail’in Fransa’ya sembolik de olsa bir jest yapmasını istedi. Ayrıca Fransa, 2005’de Kudüs’te Şas ruhani Lideri Yosef Ovadya’ya suikast girişiminden dolayı tutuklanan Fransız vatandaşı Filistinli Salah Hamuri’nin serbest bırakılmasını talep etti.

Şalit olayının bir başka perde arkası daha aydınlandı. Yediot Ahronot Gazetesi Şalit’in esaret altındayken açlık grevine başladığını ve kötü beslenmesinin hayatını tehdit ettiğini ortaya çıkardı. Hamas üst düzey yetkililerinin Şalit’in ellerinde ölmesinin sorumluluğunu taşımak istemedikleri için mahkûm takas anlaşmasının detaylarında uzlaşmaya gittikleri