Ayalon: “Arap topraklarından kovulan Yahudiler için de tazminat ödenmeli”

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, sadece Filistinli mültecilerin sorunları ile ilgilenen UNRWA’yı eleştirdi

Dünya
14 Aralık 2011 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, UNHCR’nin (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) Cenevre’deki toplantısında, sadece Filistinli mültecilerin sorunları ile ilgilenen UNRWA’yı (Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı) eleştirdi.  Ayalon, UNHCR’nin dünyadaki tüm mültecilerin sorunlarına eğilirken, UNRWA’nın sadece Filistinlilerin sorunlarıyla ilgilendiğini ifade etti.

İsrail uzun süredir, UNHCR’nin bölgeyi sakinleştirmeye çalıştığını, ancak UNRWA’nın, Filistinlilerin şu an İsrail Devleti’nin bulunduğu topraklara, ‘dönüş hakkı’ ısrarlarını destekleyerek çatışmaların bitmesini engellediğini söylüyor. Ayalon, “UNHCR on milyonlarca mülteci için kalıcı çözümler buldu. Filistinliler için özel oluşturulmuş UNRWA ise hiç kimse için bir çözüm bulamadı. Bu tarz yaklaşım ahlaki ve siyasi açıdan kabul edilemez. Mülteci sorunu temel bir unsurdur ve geniş bağlamda ele alınmalıdır. Hem Filistinli hem Yahudi mültecilerin sorunlarına odaklanılmalıdır. Arap topraklarından kovulan Yahudi mülteciler için de tazminat ödenmelidir” dedi.

İsrail, Filistinli mültecilerin gelecekte, Batı Şeria ve Gazze’de kurulacak bir ‘Filistin Devleti’ne yerleşmelerini istediğini belirtiyor. Ancak, 1948 savaşı sırasında Arap ülkelerinden sürülen ve çoğunluğu İsrail tarafından kabul edilen yüz binlerce Yahudi mültecinin de unutulmaması gerektiğine dikkat çekiyor.