Kaşer ve Helal kesim yasağı Hollanda Senatosu’nda

Dünya
14 Aralık 2011 Çarşamba

Hollanda’da temmuz ayında kabul edilen yasa doğrultusunda dini kesim yapamayacak olan Yahudiler ve Müslümanlar artık eti ya yurtdışından ithal edecekler ya et yemeyi bırakacaklar ya da ülkeyi terk edeceklerini söylüyorlar

Yüzyıllardır süregelen kaşer et kesimi Hollanda’da Temmuz ayında kabul edilen yasa ile tarihe karışmak üzere. Bu yasa doğrultusunda Yahudiler ve Müslümanlar dini ritüellerine uygun olarak hayvanı uyutmadan kesemeyecek. Yasa parlamentodan 116’ya 30’la kabul edilirken, yasanın senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Hollanda Senatosu’nda 13 Aralık’ta görüşülen yasanın, 20 Aralık’ta 75 senatörün oylaması ile yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Eğer Hollanda’da bu yasa kabul edilirse, Hollanda son zamanlarda Yeni Zelanda’dan sonra Yahudiler için kaşer, Müslümanlar için helal eti yasaklayan ikinci ülke olacak ve İkinci Dünya Savaşı sonrası antisemitizmin hissedildiği İsviçre, İskandinavya ve Baltık ülkelerinin arasına katılacak. İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League, ADL) Direktörü Abraham H. Foxman kaşer et kesim yasağını kınadı, bu kararın Hollanda’nın dini özgürlük taahütü ile çeliştiğini söyledi ve senatonun böyle bir kanunun yürürlüğe girmesini engellemesi gerektiğini belirtti. Hollanda’da günümüzde 1 milyon Müslüman ve 50 bin Yahudi yaşıyor. Hollandalı hahamlar, buradaki kaşer et tüketiminin çok az olduğunu belirterek böyle bir kanunun Yahudi toplumu üzerinde çok derin yaralar açacağını ve Yahudi gençlerini ülkelerinden bir umutları kalmadığı için göç etme ile karşı karşıya bırakacağını belirttiler.