Almanya’dan tarihi karar

Alman Hükümeti ile Holokost kurtulanlarının haklarını savunan Claims Conference’ın yaklaşık bir yıl süren görüşmeleri sonucunda Holokost kurtulanlarına bir seferliğine mahsus olmak üzere 2 bin Euro ve 300 Euro aylık bağlanmasına karar verildi

Dünya
14 Aralık 2011 Çarşamba

Merkezi New York’ta bulunan ve Holokost kurtulanlarının tazminat hakları için savaş veren Claims Conference’ın bir yıl süresince Alman hükümetiyle yaptığı görüşmeler sonucunda, Nazi ölüm kamplarında bulunan veya ölüm korkusuyla saklanmak ve başka isimle yaşamak zorunda kalan 16 bin Holokost mağduru Yahudiye aylık bağlanmasına karar verildi. Yapılan anlaşmaya göre mağdurlara 1 Ocak 2012’den itibaren ayda 300 Euro (yaklaşık 730 TL) ödenecek. Yapılan anlaşmaya göre, bu aylığa hak kazanabilmek için, Nazi kamplarında veya ölüm korkusuyla başka isimle en az 12 ay yaşamak zorunda kalma, koşulu getirildi. Daha önceki görüşmelerde bu süre en az 18 ay olarak belirlenmişti.

The Conference on Jewish Material Claims Against Germany veya bilinen adıyla Claims Conference, Nazi zulmüne uğramış olanların ve onların mirasçılarının hakları için savaşan ve dünya Yahudilerini bu konuda temsil eden bir kuruluş. Claims Conference, tazminat, mal iadesi için müzakere etmek dışında, Holokost kurtulanlarının sosyal refahı için kaynak arar ve Holokost’un unutulmaması için çalışmalarda bulunur.

Almanya’nın aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Claims Conference Başkan Yardımcısı Greg Schneider, bu anlaşma ile Alman Hükümeti’nin ‘Bu insanların çektiği acıları, çocukken yaşadıkları kâbusları kabullenmesi’ olarak gördüklerini belirtti. Eski Sovyet bloğu ülkelerinde yaşayanlar için bu miktarın 260 Euro olacağı belirtildi. Son anlaşma için Almanya 650 milyon Euro’luk ek bütçe ayırdı.

Her kurtulana ek

2 bin Euro ödeme

Geçtiğimiz hafta da Alman Hükümeti Holokost kurtulanı ve gettolarda çalışan Yahudilere tek seferliğe mahsus olmak üzere iki bin Euro ödemeyi onaylamıştı. Bu ödeme Alman Getto Fonu’ndan (German Ghetto Fund) yapılan ödemeye ek olarak yapılacak.

Almanya’dan Yahudi

Cemaati’ne yardım

Almanya ayrıca Yahudi Cemaatine ayırdığı bütçeyi iki katına çıkardı. Alman hükümetinden senelik 5 milyon Euro yardım alan Yahudi Cemaati, 2012 yılından itibaren senelik 10 milyon Euro alacak.

1933 yılında Nazilerin iktidara yükselmesinden önce, Avrupa’nın en güçlü Yahudi cemaatlerinden biri Almanya’da idi. Nazi partinin başa geçmesi ve bunu izleyen Yahudi Soykırımı ile Almanya’da yaşayan Yahudilerin sayısı 30 bine düştü. Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Berlin’in birleşmesi Almanya’ya Yahudi göçünün başlamasında büyük rol oynadı. Bugün Almanya’daki Yahudilerin sayısı 250 bin. Almanya Yahudi Cemaati Başkanı Dieter Graumann, fon artışı için Alman Hükümeti ile 2003 yılından beri görüştüklerini söyledi. Graumann; “Sadece güçlü bir entegrasyon Yahudi gençlerin güvenliğini güvence altına alabilir. Dinler arası diyalog ve halka ilişkiler bizim için çok önemli. Fon’un büyük bir kısmı entegrasyon, Yahudi gençlerin eğitimi ve din adamı yetiştirilmesinde kullanılacaktır” dedi.