Amerikalı Cumhuriyetçilerin seçim kozu İsrail

ABD başkanlık seçimlerinin önemli isimlerinden Cumhuriyetçi Newt Gingrich, ‘Filistin’ diye bir ulus olmadığını Filistinlilerin İsrail’i yıkmak için icat edilmiş bir ulus olduğunu söyledi

Dünya
14 Aralık 2011 Çarşamba

ABD’de 2012 yılı başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü adayı olarak gösterilen, Temsilciler Meclisi eski Başkanı Newt Gingrich, Jewish Channel (Yahudi Kanalı) isimli televizyona verdiği röportajda “Hatırlayın, daha önce Filistin Devleti diye bir şey yoktu. O topraklar 20’nci yüzyılın başına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Aslında Arap olan ve tarihsel olarak da Arap toplumunun bir parçası olan Filistin halkını bizim icat ettiğimizi düşünüyorum. Birçok yere gitme şansları oldu ancak politik nedenden dolayı gitmediler. İsrail’e karşı 1940’lı yıllardan itibaren başlayan savaşı bugünlere kadar getirdik. Bu bence trajik” dedi. ABD’li siyasetçi, röportajında ayrıca Gazze’yi kontrol altında tutan Hamas’ın ve Batı Şeria’daki Filistin Özerk Yönetimi’nin “İsrail’i yıkmak için duyulan büyük arzunun temsilcisi” olduklarını söyledi.

İsrail’i yıkmak için icat edilmiş bir halkın devlete sahip olmaması gerektiğini söyleyen Gingrich’in bu yorumu, Bush ve Obama dönemlerinde sürdürülen ‘iki devletli çözüm’ fikri ile bağdaşmıyor. İsrail ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerini zorlaştırmakla suçlanan Gingrich sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

Gingrich’in bu sözleri Filistinlilerce tepkiyle karşılandı. Saeb Erakat açıklamaları ‘aşağılık’ olarak nitelerken, Filistin Kurtuluş Örgütü üyesi Hanan Aşravi bu değerlendirmelerin barışa hizmetten ziyade daha fazla çatışmaya davet olduğunu vurguladı. Filistinlilerden sorumlu Arap Ligi yetkilisi Mohammed Sobeih açıklamayı ırkçı ve ucuz seçim malzemesi olarak nitelendirdi.

İsrailli Milletvekili Uzi Landau ise Gingrich’in haklı olduğunu söyledi. Filistinlilerin kendilerine ait bir dilleri veya kültürleri olmadığını vurgulayan Landau, Filistinliler olarak tanımlanan halkın aslında Arap dünyasının bir parçası olduğunu belirtti. Gingrich’e bir destek de Hoover Enstitüsü Profesörü Daniel Pipes’dan geldi. Pipes “1920’lere kadar Arapça konuşan hiçbir Müslüman kendini Filistinli olarak tanımlamazdı. Bu tanımlama İngiliz sömürgesi altına girdiğinde Müslüman Araplar tarafından benimsenmeye başlandı” dedi.

Cumartesi günü ABD’de yayınlanan bir tartışma programında Gingrich sözlerinin arkasında olduğunu yineledi. Gingrich, “Söylediklerim doğru mu? Evet. Tarihi bir gerçek mi? Evet. Öyle bir durumdayız ki her gün İsrail’e roket atılmasına rağmen mevcut ABD yönetimi İsraillilere barış süreciyle ilgili baskı yapıyor” dedi. Gingrich’in sözcüsü yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi adayın, İsrail ve Filistinliler arasında yapılacak doğrudan görüşmeler sonucu kurulacak bir ‘Filistin Devleti’ni desteklediklerini belirterek bu konuya açıklık getirdi.

Knesset Sözcüsü Danny Danon, “Gingrich yaşadığımız Ortadoğu gerçeğini çok iyi anladığını” söyledi. Hükümet Sözcüsü Mark Regev Landau’nun sözlerinin sadece kendi görüşü olduğunu belirtti. Regev,  Netanyahu Hükümeti’nin ABD seçim kampanyası ile ilgili bu konuda resmi bir açıklama yapmayacağını belirtti.