Farklılıkları aşan sirk okulu

İsrail Sirk Okulu öğrencileri birbirlerine güvenmeyi ve iletişim kurmayı öğreniyor. Önyargı ve korku ile okula gelen Arap ve İsrailli öğrenciler kısa sürede rahatlıyor ve fiziksel sınırları zorlayan eğitimlerinde birbirlerine güvenip, destek oluyorlar

Elda SEVEVİ Diğer
14 Aralık 2011 Çarşamba

Eğer bir trapezden aşağıya sallanıyor veya riskli bir akrobatik hareket sergiliyorsanız, sizinle senkronize hareket etmesi gereken takım arkadaşınıza güvenmek zorundasınız. Bu mantıktan yola çıkarak Hanita -Caroline Hendelman, sirk eğitiminin İsrail’deki tüm kültürlerarası bağları güçlendirmeye yarayabileceğini düşünmüş.

İsrail Sirk Okulu Direktörü ve İsrail Sirk Sanatları Gelişim Birliği Galil Bölge Direktörü Hendelman, “Yedi yıl önce Yahudi ve Arap öğrencilerin sirk sayesinde buluşmaları projesini başlattım, amacım diyalogu desteklemek idi” diyor. Hendelman, üç yıl önce çoklu kültürel gençlik ile de çalışmaya başlamış. “Mümkün olan her fırsatta değişik kültürlerden insanları bir araya getirmeye çalışıyoruz” diyor.

Hendelman, “Asıl ilgi alanım sanatın sosyal tedavi için nasıl kullanılabileceği. Sanat veya drama terapisinden bahsetmiyorum, kastettiğim tam anlamıyla sanat. Bence sanat iyileşme için kullanılabilecek en güçlü araç. İsrail Sirk Okulu yetişkinler, gençler ve çocuklar için tam anlamıyla artistik ve profesyonel bir okul olarak hizmet veriyor. Yaratıcı, sorumlu, toplumun sanata yatkın üyeleri olmayı öğreniyorlar, eğitimlerinin bir parçası olarak çeşitli kültürlerarası projelere katılıyorlar” dedi.

“Sosyal Değişim için Sirk Sanatı” sloganı ile Hendelman, yeni bir iletişim platformu kurdu. Yeni bir sosyopolitik ajanda yaratmaya ilgi duyan sirk sanatçıları ve destekçilerinden oluşan iletişim ağının hedefi, ‘çelişkili durumlara yaratıcı ve yenilikçi çözümler bulmak, birbirine değer veren ve her üyesine saygı gösteren toplum yaratmak için yeni sosyal öncelikler belirlemek’ olarak tanımlanıyor. Hendelman bu girişimini 19-21 Temmuz'da Akko’da yapılan Uluslararası Çoklu Kültürlü Genç Sirk Toplantısı’nda hayata geçirdi. Organizasyonun adı ise, eş kurucu ve sanat direktörü David Berry’nin önerisi ile ‘Duvarlara Tırmanmak’ olarak seçildi. Berry, “Günün sonunda amacımız çatışmaların çözümlenmesi. Nerede olduğumuz fark etmeksizin, kendi içimizde, komşularımızla çatışma halindeyiz. Bu çatışmalar milletlere ve kültürlere yayılan duvarlar aslında” şeklinde dile getiriyor. Hendelman ise “Artık bu duvarlara tırmanmaya başlamalıyız. Bu proje sadece bir çakıl taşı, hayatın tüm noktalarında yeni bir sosyopolitik ajanda yaratabilmek için bir ilk adım sadece” diyor.

 

Yanılsamalar ve korku dostluğun yolunu açıyor

Akrobasi, tek tekerlekli bisiklet sürme, top çevirme, palyaçoluk, dans, perküsyon öğrenirken, İsrail Sirk Okulu öğrencileri birbirlerine güvenmeyi, sözler ve hareketler ile de iletişim kurmayı öğreniyor. Hendelman, bu şartların duygusal engelleri aşmak için mükemmel bir ortam yarattığını vurguluyor, “Sizi birbirinizle çalışmak zorunda bırakıyor. Birbirinize dokunmak ve birbirinizi desteklemek zorundasınız.”

Birbirleri hakkında önyargılı düşünceler ve korku ile gelen Arap ve İsrailli çocuklar, öğretmenlerinin eşliğinde kısa sürede rahatlıyor ve fiziksel sınırları zorlayan eğitimlerinde birbirlerine destek oluyorlar. Çocukların gün sonunda birbirlerine telefon ve e-mail adreslerini verdiklerine şahit olunuyor çoğu zaman.

İsrail Sirk Okulu bağışlar ile ayakta duruyor ve İsrail’deki diğer sirk okulları ile yakın temasta çalışıyor. İleri derecedeki öğrenciler birçok festivalde görev alıyor Akko Alternatif Tiyatro Festivali, Yaakov’un Merdiveni Folk Festivali, Almanya, Türkiye ve Yunanistan’da gerçekleştirilen festivallere katılabiliyorlar. Avrupa Birliği’nden aldıkları bağış ile Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan çocukları bir araya getirecek bir proje gerçekleştirmeleri istenmiş, bu konu üzerinde çalışıyorlar. İsrail Sirk Okulu ayrıca bu seneki İsrail Basketbol Ligi finallerinde izleyiciler için unutulmayacak bir gösteri sundu.

 

Sokak tiyatrosundan çelişki çözümüne

Okulun kuruluşu 1992 yılına uzanıyor. Avusturyalı bir göçmen olan Berry, gençler için Kiryat Tivon’da bir sokak tiyatrosu kuruyor. Önemli birkaç İsrail festivalinde başarılı performanslar sergiledikten sonra grup, sirk sanatına yöneliyor. Bunu gerçekleştirmek için de Moskova Devlet Sirki’nden bir akrobatı sirk okulu açacak beş öğretmenden biri olarak 2000 yılında İsrail’e davet ediyor.

İki yıl sonra Berry ve Hendelman, ‘İsrail’de Sirk Sanatının Gelişmesi Birliği’ni kuruyor. Amaçları İsrail Sirk Okulu’nu profesyonel yönetilen eğitim merkezine dönüştürmek. 2002 yılından itibaren Kfar Yehoshua’daki yeni binalarında çalışmalarına devam ediyorlar.

Geçtiğimiz altı yıldır birlik, Maghar ve Nablus sirk okulları ile birlikte Berlin’de yaz kampına katılıyor. Hendelman, Nablus’taki sirk okulu ile buluşabilmek için Berlin’e kadar gitmek zorunda olmalarından duyduğu üzüntüyü dile getiriyor.

İki yıl önce üç sirk okulu yeni Avrupa-Ortadoğu Genç Sirkler Federasyonu’nun üyesi oldu. Federasyon yıllık bir sergi ve gösteri düzenliyor. İsrail Sirk Okulu bu sayede İngiltere, Finlandiya, İspanya, Almanya, İtalya, Cezayir ve Mısır’dan gelen sirk okulları ile beraber gösterilere katılıyor.