New York’ta dünyanın en büyük Hanukiya’sı kurulacak

Hanuka Bayramı için dünyanın farklı Yahudi cemaatlerinde hazırlıklar süre dursun, New York Habad Cemaati New York 5. Cadde’ye dünyanın en büyük Hanukiya’sını kuruyor.

Şalom
12 Aralık 2011 Pazartesi

 Central Park yakınlarındaki, 5. Cadde ile 59.sokağın köşesine dikilecek 32 feet (10 metre) boyundaki dev Hanukiya, bayram süresince, 20-27 Aralık tarihleri arasında her gün bir kandili artarak yanacak.

New York’ta Hanuka Bayramı’nı hissetmemek mümkün değil. Dev Hanukiya’nın dışında dünyanın İsrail’den sonra en büyük Yahudi nüfus yoğunluğuna sahip bu kentte, Yahudiliğe ait onlarca müze ve restoran var.

Eyaletin kuzeyindeki dağlarda çoğu Brooklyn Yahudi’sinin yazlığının bulunduğu Cattskills bölgesinden esinlenmiş Tribeca Restoranı, Brooklyn Yahudi Çocukları Müzesi şehrin 400 yılı aşan Yahudi yerleşiminin sadece iki önemli örneği.

İsrail’in 7 milyon nüfusu ile karşılaştırıldığında New York şehrinin 2002 sayımına göre 1,4 milyon Yahudi asıllı Amerikalısı bize neden dünyanın en büyük Hanukiya’sının 5. Cadde’ye kurulduğunu açıklıyor.

19 yüzyılın sonu ile 20 yüzyılın başında ilk Doğu Avrupalı Yahudi yerleşimciler şehrin Doğu Nehri yakasına yerleşirken daha sonra Yahudi nüfus Brooklyn, Cattskills ve New Jersey’e kaymış.