Almanya’dan her Holokost kurtulanına iki bin Euro

Almanya, Holokost’tan kurtulan Yahudilere tek seferliğe mahsus iki bin Euro hibe etti

Dünya
7 Aralık 2011 Çarşamba

Alman hükümeti Holokost’tan kurtulan ve gettolarda çalışan Yahudilere tek seferliğe mahsus olmak üzere iki bin Euro ödemeyi onayladı. Bu ödeme Alman Getto Fonu’ndan (German Ghetto Fund) yapılan ödemeye ek olarak yapılacak. Karar Alman hükümeti ve İddialar Konferansı (Claims Conference) arasında yapılan uzlaşma görüşmeleri sonucunda alındı.

Alman hükümeti geçtiğimiz günlerde aldığı kararla Holokost’tan kurtulanların Alman Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan emeklilik maaşı alma kriterlerini hafifletmişti. Bu sayede Holokost dönemindeki kamplarda işçi olarak çalışan Yahudiler hem Alman Sosyal Güvenlik Kurumundan emeklilik maaşı alacak hem de bir sefere mahsus 2 bin Euro ödeme alacaklar. İddialar Konferansı Başkanı Julius Berman, “Nazi Almanyası’nda zarar gören tüm Yahudilerin bu ödemelerin her ikisini de alacaklarından emin olmak istiyoruz,” dedi.

Almanya’da Nazi Soykırı’mdan kurtulan Yahudiler 2002 yılında çıkartılan bir kanunla Alman Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ödeme almaya başladı. Bu kanun Holokost’tan kurtulan Yahudiler tarafından ZRGB kanunu olarak biliniyor.

Bugüne kadar yerel otoriteler bu Holokost ödemelerini katı Alman kanunları yüzünden reddetti. Alman hükümeti 2007 yılında yeni bir fon kurduğunu açıklayarak Holokost’tan kurtulan Yahudilere ödeme yapma kararı aldı. Buna ek olarak Alman hükümeti bu tek seferlik imkândan faydalanmak için zaman sınırı olmadığını belirtse de, İddialar Konferansı imkândan faydalanmak için vakit kaybedilmemesi gerektiğini belirtti.

Alman hükümeti kanun onaylandıktan sonra muhtemel davacıları bilgilendirmek için irtibata geçti. İddialar Konferansı da tüm Holokost organizasyonları ile irtibata geçerek muhtemel davacıların bu imkândan faydalanmaları için çalışmaya başladı. Ayrıca Alman hükümeti geri çevrilen 56 bin talebi de tekrar değerlendirmek için eski davacılarla irtibata geçti.