Fransa Yahudileri eski soyadlarına dönüyor

Fransa Adalet Bakanlığı’nın kararı ile soyadlarını değiştirmek isteyen Fransız Yahudileri orijinal soyadlarına dönebilmek için başvurularını yapmaya başladı

Dünya
7 Aralık 2011 Çarşamba

Adalet Bakanlığı’nın izin vermesi ile eski Yahudi soyadlarına dönmek isteyen Fransız Yahudileri ilk defa büyük bir zafer kazandı. Hükümetin bu kararı çıkartması için önemli katkıda bulunan İsmin Gücü (La Force du Nom) grubunun Lideri Celine Masson, şimdiye kadar bu imkânın olmadığını söyledi.

Birçok lisanda Yahudi soyadları telaffuzu ve yazılışı zor olduğu için ama daha da kötüsü Fransa’da ve birçok ülkede antisemitizme maruz kalmamak için Leon Trotsky’den (Lev Davidovich Bronshtein) Lenny Bruce’a (Leonard Alfred Schneider) Yahudiler isimlerini değiştirmişti. Masson, birçok insanın Holokost travmasını unutmak, çocuklarını kendi yaşadıklarından korumak adına zamanında isimlerini değiştirdiklerini fakat şimdi kimliklerinin geri verilmesini talep etiklerini belirtti. Ancak Fransa’da kendileri veya atalarının değiştirdikleri bir isime tekrar geri dönmelerini engelleyen bir kanun vardı.

İsmin Gücü Grubu’nun takibi sonucu değiştirilen bu kanunla eski soyadlarına dönmek isteyenlere de yol açılmış oldu.