BM’de ‘Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü’

İsrail’in BM Elçisi ‘dayanışma gününün’ barışa hizmet etmek yerine süreci baltaladığını söylerken ADL Direktörü etkinliği ‘maskaralık’ olarak nitelendirdi

Dünya
7 Aralık 2011 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler nezdinde ‘Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü’ düzenlendi. 1977 yılında BM Genel Kurulu böyle bir günün seçilmesine karar verdi. 

BM’nin 29 Kasım 1947 tarihli ve 181 numaralı kararı ile İngiltere’nin Filistin Mandası’nda bir Arap bir de Yahudi Devleti kurulması yönünde karar verildi. Arap tarafının öneriyi kabul etmemesi üzerine İsrail devleti kurulup bir Filistin devleti kurulamadı. Bu gerekçeyle anma günü tarihi olarak 29 Kasım belirlendi.

İsrail’in BM Elçisi Ron Prosor, bu tür anma günlerinin Ortadoğu’daki çatışmayı dindirmek yerine daha da kızıştırdığını söyledi. Prosor bu günde yapılan konuşmaların tarihi saptırılmış ve taraflı bir şekilde sunulduğunu belirtirken,  Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkını kazanma davasının kasıtlı olarak İsrail’in varlığını gayrimeşru gösterme ve İsrail’i kötüleme kampanyasına dönüştüğünü savundu. İsrail’in BM elçisi konuşmasında İsrail’in kurulması birçok Arap’ı mülteci haline getirirken, birçok Yahudi’nin de Arap ülkelerinden kovularak İsrail’e mülteci olarak geldiğini belirtti. Prosor, İsrail’in Yahudi mültecileri kabul edip ülkenin bir parçası haline getirirken Arap ülkelerinin bilerek ve isteyerek Filistin halkına ikinci sınıf insan ve ömür boyu mülteci olarak davrandığını söyledi. 

Prosor 64 senedir Arap dünyasının, özellikle Filistinlilerin, İsrail’in varlığını içselleştiremediği ve Yahudi Devleti olarak varlığına devam edeceğini kabullenmediğini asıl problemin burada olduğunu ekledi. Elçi yıldönümü olarak anılan 181 numaralı kararda bile İsrail’in “Yahudi Devleti” olarak tanımlandığını fakat Filistinlilerin bunu kabul etmediklerini söyledi. Bu bağlamda Filistinli mültecilerin dönüş hakkı iddialarının da kabul edilemez olduğunu belirtti. “İsrail’in milyonlarca Filistinlinin akınına uğraması fikri umutsuz bir girişimdir. Bunu uluslararası kamuoyu biliyor. Filistinli liderler biliyor. Fakat Filistin halkı duymuyor” diye açıkladı.

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League, ADL) uluslararası kamuoyuna etkinliği boykot etme çağrısı yaptı.  ADL Direktörü Abraham H. Foxman konu ile ilgili verdiği demeçte günü “İsrail karşıtı bir maskaralık” olarak değerlendirdi. Foxman, BM’de İsrail karşıtı eylemler yapıldığını fakat barış masasına oturmayı reddeden Filistinlileri hiçbir şekilde sorumlu tutmadığını belirtti.