ABD’nin Belçika elçisine tepki

ABD’nin Belçika Büyükelçisi Howard Gutman’ın antisemitizmin farklı çeşitlerinin olduğunu söylemesi tepkiye yol açtı. Beyaz Saray antisemitizmin her şeklini kınarken Gutman görevine devam ediyor

Dünya
7 Aralık 2011 Çarşamba

İsrail’in politik konumunun ve Filistinli-İsrail sorununun Müslüman antisemitizmine yol açtığını ifade eden ABD Belçika Büyükelçisi Howard Gutman büyük tepki çekti. Kendisi de bir Yahudi olan ve Holokost kurtulanı bir çiftin çocuğu olan Gutman’ın Filistinlilerle İsrail’in barışının Müslüman antisemitizmini büyük ölçüde bitireceğini ifade etti. Gutman’ın sözlerine büyük tepki veren birçok kuruluş antisemitizmin hiçbir türünün meşrulaştırılamayacağını belirtti.

Beyaz Saray basına yaptığı açıklamada, antisemitizmin her türünün kınanması gerektiğini ve hiçbir koşulda antisemitizmin ve Yahudilere karşı önyargının meşrulaştırılamayacağını ifade etti. Konu ile ilgili twitter’da paylaşımda bulunan Cumhuriyetçi Başkan Adayı Newt Gingrich ise antisemitizmi bu kadar yanlış yorumlayabilen bir büyükelçinin kesinlikle kovulması gerektiğini ifade etti. Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu Yöneticisi Matthew Brooks, “İsrail’i antisemitizme bahane göstermek,  Ortadoğu’daki tüm sorunların sebebinin İsrail olduğunu ifade etmektir. Tüm bu yaklaşım ve ifadeler temelden yanlıştır” dedi. Howard Gutman, avukatlık mesleğini icra ederken Başkan Obama’nın 2008 seçim kampanyasına büyük bağışlar toplaması sonucunda Belçika Büyükelçiliğine atanmıştı. Obama Hükümeti cumhuriyetçilerin taleplerine rağmen Gutman’ın görevine devam edeceğini açıkladı.