Bibi: “İran büyük tehdit”

İsrail Başbakanı Netanyahu konuşmasında Ben Gurion’un İsrail’in kurulmasıyla ilgili aldığı kararla, kendisinin İran’ın nükleer tehdidine karşı vermek zorunda olduğu kararı kıyasladı

Dünya
7 Aralık 2011 Çarşamba

Geçtiğimiz günlerde, hem ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, hem de Mossad’ın eski Başkanı Meir Dagan, İsrail’in İran’a yönelik bir saldırı gerçekleştirmesi halinde oluşabilecek ürkütücü sonuçlar ile ilgili uyarılarda bulunmuştu. Uyarıların yapılmasından birkaç gün sonra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, içinde bulunduğu kritik durumu, İsrail’in ilk Başbakanı David Ben Gurion’un İsrail Devleti’nin kuruluşunu ilan ettiği günkü durumla kıyasladı.

Ben Gurion’u Anma Günü’nde konuşan Netanyahu, “1948 yılında, Yahudilere dost birçok büyük devlet adamı Ben Gurion’u uyardı. İsrail Devleti’nin kuruluşunu ilan ettiği takdirde, tüm Arap Devletleri’nin işgal başlatacağını söylediler. Ben Gurion, verdiği karar sonucunda ağır bedeller ödemek zorunda kalacaklarını biliyordu. Ancak, bu kararı vermezse daha büyük bir bedel ödeyeceklerini düşünüyordu. İşte bugün biz, onun verdiği bu doğru karar sayesinde buradayız. Ben, geleceğimizi güvence altına alabilmek için bizimde her zaman aynı kararlılık ve cesaret ile doğru kararlar verebileceğimize inanmak istiyorum” dedi.

Geçtiğimiz ay, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (International Atomic Energy Agency), İran’ın nükleer silahlar dizayn etmek üzere faaliyette bulunduğunu açıklamıştı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak İsrail’in, İran’a karşı tek başına hareket etmemeye çağıran Panetta’nın açıklamasıyla ilgili, mesajın göründüğünden daha karmaşık olduğunu söyledi ve Amerikalılarla sürekli diyalog halinde olduklarını belirtti. Barak, tüm uluslararası topluluğun, diplomatik çözümlerin ve yaptırımların sonuna kadar denemesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi, ancak hiçbir seçeneğin rafa kaldırılmaması gerektiğini ve İsrail’in kendi güvenliği, geleceği ve varlığı için sorumlu olduğunu sözlerine ekledi.