Mısır’da Müslüman Kardeşler dönemi

Mısır’da yapılan seçimlerin ilk turunda Müslüman Kardeşler ve köktendinci Nur Partisi önemli oranda oy alarak seçimden ilk partiler olarak çıktılar

Dünya
7 Aralık 2011 Çarşamba

Mısır Yüksek Seçim Kurulu, seçim sonuçlarını açıkladı. Müslüman Kardeşler’in Özgürlük ve Adalet Partisi yüzde 36,6 oy alırken, selefilerin partisi Nur oyların yüzde 24,4’ünü aldı. Açıklanan resmi seçim sonuçlarına göre İslamcı partiler, meclis seçiminin ilk ayağında, oyların yüzde altmışını aldı. Mısır meclisinin 2. tur seçimleri 14 ve 15 Aralık günlerinde, 3. seçim turu 3 ve 4 Ocak tarihlerinde yapılacak. Mısır’daki liberal partiler ve devrim yanlısı gençler, İslami politikanın radikalleşeceği yönünde endişeleri olduğunu belirtiyorlar.

10 Şubat 2011 tarihinde görevinden istifa eden Hüsnü Mübarek’in yokluğunda, İslamcılar ile halk ayaklanmasını başlatan gruplar arasındaki anayasa krizi devam ediyor. Seçilecek olan yeni meclis, 100 üyeli bir anayasa paneli oluşturmakla görevli. Mısır Yüksek Askeri Konseyi’nin yaptığı son açıklamaya göre, panele seçilecek olan üyelerin sekseni Askeri Konsey tarafından seçilecek.

Mısırlıların bir başka endişesi ise Müslüman Kardeşler’in liderliğindeki Mısır Hükümeti’nin yapısı. Müslüman Kardeşler’in yönetimdeki deneyimsizliği ve iktidara yükselince yapması muhtemel radikal değişikliler. Müslüman Kardeşler ise halkın kaygılarının yersiz olduğunu ve Mısır’ın modern İslami yasalara göre yönetileceğini açıkladı. İkinci parti seçilen Nur Partisi ise Suudi Arabistan’ın radikal yönetim şeklini örnek alıyor. Özellikle kadınların araba kullanma hakkının ellerinden alınması ve kadının örtünmesi, Nur Parti’nin gündeminde.