Yahudi haham ABD ordusunda ilk sakallı subay oldu!

Kültür
5 Aralık 2011 Pazartesi

ABD ordu kuralları gereği sakalını kesmesi gereken yahudi subay adayı, bir yıldır sürdürmekte olduğu hukuk savaşını kazandı.

Rab Menachem Stern bir yıl önce haham-subay olarak çalışmak için ABD Ordusu’na başvurdu ve kabul edildi. Ardından bir yıl sürecek askeri eğitimine başlayan Stern geçenlerde askeri okuldan mezun olarak diplomasını aldı.

Stern’e eğitimi sırasında sakalı ile göreve gidemeyeceği söylendi.

Stern Yahudi asıllı Senatör Lieberman ve diğer konuyu destekleyen senatörlerin onayı ile ABD yüksek mahkemesinde bir yıl evvel dava açtı. Sıra yemin törenine geldiğinde okul yetkilileri sakallı hali ile yemin edemeyeceğini ve orduda kendisine verilen göreve başlayamayacağını söylediler.

Dava dilekçesinde Birleşik Devletler Anayasası’na atıfta bulunan Stern, ordunun kendisinden talep ettiği sakalını kesmesi gerekliliğinin, Anayasa’da garanti edilen ‘ABD’de herkes din özgürlüğüne sahiptir’ maddesi ile uyuşmadığını dile getirdi.

Geçen hafta dava Stern Lehine sonuçlandı ve Stern yemin ederek görevine başladı.

Yahudi Habad kuruluşuna bağlı olan Haham Stern yaptığı açıklamada, ABD Ordusu’nda Yahudi haham açığı olduğunu belirterek, mahkemenin bu içtihat’tan sonra sakalı yüzünden orduda çalışamayan birçok hahamın yolunu açtığını söyledi.