Ortadoğu kaynıyor

Arap Baharı’nın sandık başına gittiği bu günlerde protestolar, füzeler, saldırılar, barışın Ortadoğu’ya gelmeye hazır olmadığını gösteriyor

Şalom
30 Kasım 2011 Çarşamba

1 MISIR’DA askerin iktidarı bırakması için Tahrir Meydanı’nda yapılan eylemler sürerken, halk Mübarek sonrası yapılan ilk demokratik seçimlerde sandık başına gitti. İlk etapta parlamentonun alt kanadının üyelerinin belirleneceği seçimler ocak ayı sonuna kadar sürecek. Bazı seçim noktalarında gözlemcilerin geç gelmesi, oy pusulası yetersizliği ve oy kullanma kabinlerinde perde olmaması gibi nedenlerden dolayı Yüksek Seçim Kurulu’na çok sayıda şikayet dilekçesi ulaştı. Tahrir’deki olaylarda ise 41 kişi hayatını kaybetti, 2 binden fazla kişi yaralandı.

2 LÜBNAN’IN güneyinden pazartesi gecesi İsrail’e 4 Katyuşa roketi atıldı. Saldırıları Filistinli örgütlerin yaptığı öne sürülürken İsrail saldırıdan Hizbullah’ı değil, doğrudan Lübnan hükümetini sorumlu tuttu. Hizbullah lideri Nasrallah, yaptığı açıklamada, İsrail’in İran’a saldırması halinde ya da Batılı güçlerin Suriye’ye olası müdahalesine sert karşılık vereceklerini belirtmişti. Nasrallah böyle bir durumda İsrail’le Hizbullah arasında bir çatışmanın kaçınılmaz olacağını vurguladı.

3 FAS’TAgeçtiğimiz hafta yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel BaşkanıAbdililah Benkirane, hükümeti kurmakla görevlendirildi. Parlamentoda 395 sandalyenin 107’sinin kazanan parti, koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak.

4  SURİYE’DE sular durulmuyor. Arap Birliği, Esad yönetimine karşı yaptırım kararı aldı. 22 üye ülkenin 19’u tarafından kabul edilen yaptırımlar arasında mal varlıklarının dondurulması, Suriye Merkez Bankası ile yapılan anlaşmaların ve yatırımların durdurulması da bulunuyor. Rusya Suriye’ye uygulanan silah ambargosuna karşı olduğunu açıklarken uluslararası kamuoyunun da Şam’a ültimatomdan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. BM, Suriye ordusunun insanlığa karşı suç işlediğini açıkladı.

İRAN’DA bir grup öğrenci İngiltere’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarına tepkilerini göstermek için Tahran’daki İngiltere Büyükelçiliği’ne baskın düzenledi. Elçilik binasına giren İranlı öğrenciler, İngiliz bayrağını indirerek yerine İran bayrağı çekti. Altı elçilik çalışanı rehin alındı.

haberin devamı

https://www.salom.com.tr/news/detail/21911-Iran-Ingiltere-Buyukelcisini-kovuyor.aspx