Barack Obama’ya Yahudi desteği artıyor

Yahudi bir grup, ABD Başkanı Barack Obama’nın ekonomik ve İsrail politikası nedeniyle gerileyen destek oranını yükseltmek için çalışıyor

Dünya
30 Kasım 2011 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama’yı destekleyen Yahudi bir grup son üç aydır ABD- İsrail ilişkileri ile ilgili Yahudi seçmenlerin kafasında oluşan şüpheyi ortadan kaldırmak için strateji belirliyorlar. Bu adımın gerekli olduğu son anket sonuçlarına bakıldığında anlaşılabilir. Zira Amerikan Yahudi Komitesi’nin yaptığı bir ankete göre Yahudiler arasında Başkan’a olan destek yüzde 45’lere gerilemiş bulunuyor. Düşüşün sebebi ise iki şeklide açıklanıyor, Obama’nın ekonomik politikası ve İsrail politikası.

Grubun önde gelen isimlerinden Los Angeles Bölgesi Temsilcisi Mel Levine, geçmişte ABD Kongresi’nde çalışmış, Yahudi cemaatince tanınan ve İsrail yanlısı fikirleriyle biliniyor. Levine, Cumhuriyetçilerin Obama’yı İsrail konusunda saflıkla suçlamasına karşı Obama’nın duruşunu özellikle “İsrail’in Başkan Obama’dan daha yakın dostu yoktur” söylemiyle destekliyor. Son zamanlarda gelişen olaylar Levine’in işini hayli kolaylaştırıyor. Öyle ki, Kahire’de tehlikede kalan İsrailli diplomatların Mısır ordusu tarafından kurtarılmasını şahsen ilgilenerek sağlaması, Bush yönetimince 2005’de itiraz edilmiş Bunker Buster adlı sığınakların içine girip ondan sonra patlayan bombalardan gizlice 55 adet satılmasına onay vermesi ve BM’de Filistin yönetiminin tek yanlı devlet ilanına karşı çıkması son dönemde Obama’yı yeniden Yahudi seçmenlerin gözdesi haline getirdi.

Obama yönetiminin Yahudi cemaati ile yakından ilgilenmesi için karar verdiği isim Başkan Yardımcısı Joe Biden. Dennis Ross ise karşımıza çıkan ikinci isim. Kendisi dindar bir Yahudi olan Ross, Obama’nın ve hatta Reagan’a kadar uzanan demokrat ve cumhuriyetçi tüm başkanların Ortadoğu danışmanı olarak görev aldı. Son olarak İsrail Büyükelçisi Daniel Shapiro atandığı temmuz ayından beri aktif olarak İsraillilerin Obama yönetimine bakış açısını pozitife döndürmek için çabalıyor.