İsrail’de Holokost üzerine ilk yüksek lisans programı açıldı

Holokost incelemeleri üzerine ilk yüksek lisans programını açan İsrail’in Hayfa Üniversitesi dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere eğitim vermeyi amaçlıyor

Dünya
30 Kasım 2011 Çarşamba

İsrail’in Hayfa Üniversitesi’nde Holokost incelemeleri üzerine üç dönemlik bir yüksek lisans programı açıldı. İngilizce olarak verilen eğitim öğrencilere İsrail, Almanya ve Polonya’daki Holokost arşivlerine ulaşma imkânı sağlıyor. Program, Hayfa Üniversitesi Strochlitz Enstitüsü Holokost Çalışmaları Bölüm Başkanı Prof. Aryeh J. Kochavi tarafından yürütülüyor.

Holokost incelemeleri ilk olarak Beşeri ve Sosyal Bilimler Bölümü’nde burslu olarak verilmeye başlandı.

Holokost küresel bir fenomen haline gelmesine rağmen halen cevaplanmamış sorular var. Holokost’u inkâr edenlerin sayısının artmasına ve kurtulanların sayısının azalmasına rağmen Doğu Avrupa’da ortaya çıkan yeni belgeler sayesinde Holokost ile ilgili daha fazla araştırma yapma imkânı doğdu. Hayfa Üniversitesi’ndeki program Almanya ve Polonya’daki müzelere, arşivlere ve tarihi yerlere yapılacak olan çalışma turlarını da kapsıyor.

Program,  II. Dünya Savaşı tarihini ve Nazi Almanyası’nı, Polonyalı Yahudilerin iki savaş arasındaki dönemini, Holokost döneminin sosyal tarihini, Holokost travmasının psikolojik etkilerini, uluslararası hukuk ve Holokost’u, ayrıca Holokost’u anlatan roman ve filmleri içeriyor. Yad Vaşem Holokost Müzesi, İsrail’deki Getto Savaşçıları Evi Müzesi ayrıca Polonya ve Almanya’daki akademik enstitüler Hayfa Üniversitesi’ndeki bu programa katkıda bulunuyorlar.