Almanya’da ırkçılığa protesto

Dünya
30 Kasım 2011 Çarşamba

Almanya’da Neo-Nazi bir hücrenin varlığı, grup kurucusu oldukları söylenen iki kişinin intihar etmesiyle ortaya çıktı. Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, “Nasıl olur da 1990’ların sonundan beri yer altına inmiş ve çeşitli şehirlerde 13 yıldır cinayetler işleyen, bombalı saldırılar düzenleyen ve hatta polis öldüren bir Neo-Nazi grubuna alenen göz yumuldu?” dedi.

Federal savcılar Neo-Nazi soruşturmasını, yerel terörist örgütü olarak ele alacak. Adalet Bakanı ayrıca, “Hepimizin aşırı sağcılar, milliyetçi ve antisemit grupların yeniden bir araya gelmesini önleme sorumluluğumuz var” diye ekledi. Grup kendisini Hitler’in Nasyonal Sosyalist Partisi’ne atıfta bulunarak Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) olarak adlandırıyor. Grubun eylemlerinin soruşturması ülke çapında 2000-2004 yıllarında Köln ve Düsseldorf saldırıları da dahil olmak üzere faili meçhul cinayetlerin araştırmasına dönüşmüş durumda. Örgütün ülke genelinde daha büyük bir ağdan yardım aldığı düşünülüyor. Olayların ortaya çıkmasıyla ülkede bir öfke seli oluştu. 

Almanya Yahudileri Cemaat Başkanı Dieter Graumann, Neo-Nazi ‘amiral gemisinin’ artık ‘politik’ ve ‘hukuki’ olarak batması gerektiğini söyledi. Almanya Yahudileri Merkez Konseyi’nin önceki başkanı, Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı Charlotte Knobloch verdiği bir röportajda “Alman politikacıların çoğu aşırı sağcılıkla mücadelede yetersiz kaldı. Yıllardır uyarılarda bulunuyoruz, daha fazla gayret bekliyoruz” dedi. Ayrıca NPD partisinin ve diğer Neo-Nazi partilerin mahkemelerce kapatılması gerektiğini tekrarladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, olayları ‘ulusal rezalet’ diye nitelendirmiş ve gruptan haberdar oldukları bilinen istihbaratçıların nasıl olup da cinayetleri ortaya çıkaramadığını sorgulamıştı. Merkel, “Bu olayları aydınlığa kavuşturana kadar huzura ermeyeceğiz” dedi. Köln’de pazar günü düzenlenen anma töreni Köln Katedrali ile Merkez Tren Garı arasında başladı. Ellerinde güllerle on dakika sessiz eylem yapan göstericiler daha sonra kurbanların adlarını taşıyan pankartları ve gülleri yere bıraktılar. Neo-Naziler, Almanya’da, on yılda sekiz Türk, bir Yunan ile bir Alman polisi öldürdü, en az on dört banka soygununa karıştı, Yahudi mezarlıklarına saldırılar düzenledi.