Arap Ligi’nden Suriye’ye yaptırım

Arap Ligi’nin Suriye Lideri Beşar Esad’a verdiği sürenin dolması üzerine Suriye’ye karşı yaptırım kararı büyük oy çokluğuyla kabul edildi

Dünya
30 Kasım 2011 Çarşamba

Arap Birliği toplantısından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bir seri ekonomik yaptırım kararı çıktı. Yaptırımlar arasında Suriyeli önemli şahsiyetlerin Arap ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulması, üst düzey yetkililerin Arap ülkelerine ziyaretlerinin yasaklanması ve Suriye merkez bankasıyla ilişkilerin durdurulması bulunuyor.

Genelde bölünmüş ve kararsız denilebilecek Arap Ligi’nden ilk kez böyle bir karar çıkıyor. Irak, Lübnan ve Cezayir yaptırımlarla ilgili oylamaya katılmadı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari oylamadan bir gün önce yaptırımlarla ilgili itirazları olduğunu belirtmişti. Analistlerin Suriye ile sıkı ticari ilişkileri olan Irak’ın yaptırımları uygulayacağına dair şüpheleri bulunuyor. Hükümet çoğunluğunun Esad’ı destekleyenlerden oluştuğu ele alınırsa Lübnan ve militan grup Hizbullah’ın da yaptırımları uygulamaları beklenmiyor.

Yine de, Katar Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım’ın Kahire’de yapılan toplantının ardından duyurduğu yaptırım kararı, Suriye hükümeti ve iş dünyasına yönelik ağır bir darbe ve Arap ülkelerinin Esad’a karşı tutumunun sertleştiğinin göstergesi niteliğinde. İran Körfezi’ndeki Katar Devleti, Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin devrilmesinde önemli bir rol oynamıştı. Katar şu anda Arap Ligi’nde dönüşümlü başkanlık görevini yürütüyor ve geçmişte benzeri görülmemiş söz konusu yaptırım paketine öncülük ediyor.

Ekonomist İstihbarat Birimi’nden (Economist Intelligence Unit) Chris Phillips’e göre Arap ülkeleri ile Suriye merkez bankası arasında işlemlerin durdurulması uluslararası ticaret yönünden Suriye’yi zor durumda bırakacak çünkü banka bu tür işlemler için teminat veremeyecek. Suriye ve Arap ülkeleri arasında ticari uçuşların yasaklanması da bu zamana kadar Esad’ın liberal politikalarından yarar sağlamış dolayısıyla hükümeti desteklemiş iş dünyasına büyük bir darbe vuracak.