Mısır’dan İsrail’e güvence

Mısır halkı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra ilk kez seçime gidiyor. Pazar günü başlayan seçim sürecinin mart ayında sonuçlanması bekleniyor. Geçici hükümet liderleri verdikleri demeçlerde İsrail-Mısır Barış Anlaşması’na önem verdiklerini ve koruyacaklarını açıkladılar

Dünya
30 Kasım 2011 Çarşamba

Mısır, pazar gününden itibaren seçim sürecine girdi. Ocak ayında tamamlanacak olan ilk turda Halk Meclisi’ne girecek 508 milletvekili belirlenecek. Tüm seçimler mart ayına kadar tamamlanacak. Birçok şehirde katılımın yüksek olduğu belirtiliyor. Seçim tarihinin yaklaşması ile tekrar hızlanan protesto gösterileri ise sürüyor. Tahrir Meydanı’nda toplananlar seçim sürecinin şeffaf ve demokratik olmasını talep ediyorlar. Seçim öncesi bir demeç veren Mareşal Hüseyin Tantavi, Mısır halkından oy kullanmalarını ve yüksek oranda katılımlarını talep etti. Bir dönüm noktasında olduklarını belirten Tantavi, siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda başarılı olmalarının şart olduğunu aksi takdirde ağır sonuçların doğacağını hatırlattı.

Seçim öncesi doğal gaz boru hattına tekrar bir sabotaj yapıldı. Mısır’ın Ariş kenti yakınında bulunan ve Mısır’dan İsrail’e ve Ürdün’e kadar uzanan doğal gaz hattında iki patlama meydana geldi. Bölgede gerginlik sürüyor.

Mısır Geçici Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr, Associated Press’e verdiği demeçte, ülkesinin İsrail ile arasındaki barış anlaşmasına saygı duyduğunu, söz konusu anlaşmayı feshetmeyi ya da değiştirmeyi düşünmediğini bildirdi. Mısır’ın anlaşma imzaladığı tüm ülkelerden anlaşmalara uymalarını beklediğini belirten Amr, İsrail hakkında sorulan sorular üzerine “Özellikle İsrail’i kast etmiyorum, genel olarak tüm anlaşmalarımızdan bahsediyorum” dedi. Mısır Başbakanı Essam Şerif, Mısır ve İsrail arasında 1979’da imzalanan Camp David Anlaşması’nın değiştirilebileceğini belirtmişti.

Görev süresi sona eren İsrail’in Mısır Büyükelçisi Yitzhak Levanon, Kahire’de Mısır istihbarat Bakanı Murad Muwafi, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr ve diğer üst düzey yetkililerine veda ziyaretleri gerçekleştirdi. Bu ziyaretler sırasında Levanon’a İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşmasının Mısır için stratejik önemi olduğu, bu anlaşmanın değiştirilmeyeceği belirtildi. Benzer sözler İsrail Savunma Bakanlık yetkililerine de tekrar edildi. İsrail’in Mısır yeni Büyükelçisi Yaakov Amitai’ın aralık başında göreve başlaması bekleniyor.

İsrail ile Mısır’la 1979 yılında barış anlaşması imzaladılar. Hamas’a karşı ortak tutum geliştiren iki ülke, askeri anlamda da işbirliği içindeler. İsrail bu anlaşma sayesinde problemli sınırlarına odaklanıyor.