500.YIL VAKFI TÜRK MÜSEVİLERİ MÜZESİ: Nice on yıllara

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi kuruluşunun 10. yılını sanatsal etkinlikle kutladı. 23 Kasım Çarşamba akşamı eski Hamursuz Fırını’nda gerçekleşen kutlamada Diş Hekimi Seyfi İşman’ın resim sergisinin eserleri, piyanist Renan Koen’in ilham kaynağı oldu ve notalara döküldü…

Ester YANNİER Toplum
30 Kasım 2011 Çarşamba

700 yıllık bir beraberliğin öyküsünü, etkileşmeyi ve Türk ulusunun insancıl hoşgörüsünü, tarihi belgeler, bilgiler ve objeler desteğinde, yurt içinde ve dışında tanıtmak amacıyla 25 Kasım 2001 tarihinde kurulmuş olan 500. Yıl Vakfı  Türk Musevileri Müzesi kuruluşunun 10. yılını şimdilerde bir sanat merkezine dönüştürülen eski Hamursuz Fırını’nda Seyfi İşman’ın düzenlediği bir sergi ile kutladı. Kalabalık bir sanatsever topluluğunun katıldığı kutlamada cemaatimiz sanatçılarından Renan Koen, İşman’ın çalışmalarından esinlenerek bestelediği eserlerden oluşan küçük bir piyano resitali sundu. Gecede 500. Yıl Vakfı Başkanı Naim Güleryüz, Vakfın Onursal Başkanı Jak Kamhi ve Hahambaşı Rav İsak Haleva konuşma yaptılar.  Yurtdışında olduğundan etkinliğe katılamayan Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan gönderdiği bir mesajla müzenin 10. yılını kutladı.

Kutlamanın açılış konuşması 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Vakfı Başkanı Naim Güleryüz tarafından yapıldı.  Vakfın 1989 yılında kurulduğu amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü ve müzenin de bu çalışmaların bir bölümünü oluşturduğunu dile getirdi. Güleryüz müzenin mekân olarak kalabalık bir topluluğunu ağırlamayacağını öngördüklerinden sergiyi Hamursuz Fırını’nda yapmayı uygun gördüklerini söyledi.

Güleryüz müzenin faaliyetleri hakkında bilgi aktarımında bulunurken,  ilk on yılında yurtiçinden ve yurt dışından gelen konuklara tanıtım amacıyla kapılarını sürekli açık tuttuğunu belirtti. Güleryüz ayrıca, aralık ayından itibaren pazartesi günleri okul öğrencilerine davet ederek bilgilendirmeyi ve sanat atölyesi kurmayı hedeflediklerini, ocak ayından itibaren de her ayın belirli Çarşamba akşamları tarih sohbetleri gerçekleştirmek arzusundan olduklarını dile getirdi.  500. Yıl Vakfı Müzesi’nin tüm arşivini araştırmacılarla paylaşılabilmesi amacıyla dijital ortama aktarılacağını da sözlerine ekleyen Güleryüz, konukları müzeyi ziyarete davet etti ve etkinliğin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Vakfın kurucusu ve Onursal Başkanı Jak Kamhi ise vakfın kurulmasının amacının Türkiye’ye olan bir vefa borcundan kaynaklandığından dile getirerek başladığı konuşmasında Türk Musevilerinin uzun yıllardır bu topraklarda diğer ülkelere oranla hiçbir yaşam tehdidi hissetmeden yaşadıklarını, Türkiye’nin insan değerlerine önem veren bir ülke olduğunu belirtti. Kamhi, Naim Güleryüz’ün çalışmalarından övgüyle söz etti.

Hahambaşı Rav İsak Haleva ise cemaat için büyük önem taşıyan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nin daha uzun yıllar açık kalması diledi. Hahambaşı Rav Haleva, Hamursuz Fırını’nın arkasında yaşadığı yılları aktardı. Seyfi İşman ve Renan Koen’in çalışmalarını takdirle karşıladığını dile getirdi. Hahambaşı, orkestra üyelerince notaların uyum içinde çalınmasının önemi üzerinde durdu ve bunu cemaat içi çalışmalardaki uyuma benzetti.  

Böyle bir etkinlikte yer almanın kendisini onurlandırdığını belirten Renan Koen, konserinde yer alan eserlerin nasıl doğduğunu konuklarla paylaştı.

Konuşmalar sonrasında Koen’in dinletisine geçildi. Müze Müdürü Lisya İşman Allovi, Koen’e bir buket çiçek sundu.

Gecede konuklara 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nin tarihçesini ve çalışmalarını aktaran broşür dağıtıldı.

Seyfi  İşman’ın sergisi  6 Aralık  tarihine kadar, pazartesiden perşembeye her gün saat 09.00 ile 17.00 arası, cuma ve pazar günleri saat 09.00 ile 14.00 arası açık kalacak. Sergi cumartesi günleri kapalı.