GKD’de nikâh törenine davetlisiniz

Göztepe Kültür Derneği tiyatrosu perdelerini ‘Evet Derken’ adlı oyunla açıyor. Oyunun prömiyeri Aralık ayı içerisinde Ulus Özel Musevi Lisesi Amram Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

Toplum
30 Kasım 2011 Çarşamba

Murat Eskinazi, Raşel Özübahar, Viki Toledo, Diana Gabay ve Tuna Suri’den oluşan yazı ekibinin kaleme aldığı, on dokuz kişilik kalabalık bir kadro ile seyircisinin karşısına çıkacak olan oyun; güzel ve zor yanlarıyla evlilik sürecini konu ediyor.

Çiftlerin, nikâh masasında, iki dudağının arasından çıkacak “evet” sözcüğü ile başlayacak ortak bir yaşamda, yıllar içinde yaşanacak acı tatlı olayları farklı bir bakış açısı ile seyirciye yansıtacak olan oyun her yaş grubuna hitap etmekte. Tıpkı imzalar atılırken memurun dediği gibi “iyi günde kötü günde” bir bütün olmayı gerektiren evlilik sürecinde sabrın, hoşgörünün, fedakârlığın, saygı ve sevginin önemi mizahi bir dille anlatılıyor. Evliliğin farklı evrelerini irdeleyen, kâh güldüren, kâh hüzünlendiren, aynı zamanda da düşündüren bu güzel oyun özellikle gençler tarafından izlenmeli.

Oyunun yönetmenliğini önceki yıllardan da hem oyuncu hem de yönetmen olarak sahnelerde görmeye alışık olduğunuz Hayati Bahar, yönetmen yardımcılığını da Tuna Suri üstlendi.

Başrolleri paylaşan Tuna Sarfati ve Leon Menda farklı yaşam standartlarından gelmiş ve sevginin gücüyle hayatlarını birleştirme kararı almış yeni evli bir çifti canlandırıyorlar. Çiftin yaşantılarında önemli bir rol oynayan anne baba karakterlerini Raşel Özübahar, Pepo Salerno, Nensi Molho ve Leon Seloni paylaşıyor. Aile büyüklerini oynayan Eti Romano ve Çiçek Menda birbirine zıt karakterlerde, dul kalmış iki yaşlı kadın rolünde karşımıza çıkıyorlar. Böyle bir tabloda dünürlerin çekişmelerini görmemek de mümkün değil tabi. Oyunun sıra dışı karakterlerinden biri de yabancı uyruklu bebek bakıcısı rolünde izleyeceğiniz Viki Toledo. Sadece bebeğe değil ailenin tüm fertlerine müdahale etmeye çalışırken sergilediği davranışlarla izleyiciyi hem şaşırtacak, hem de güldürecek.

Ailenin küçük çocuklarını oynayan Albert Eli ve Lara Halet ilk kez sahneye çıkacak olmanın heyecanı içindeler. Genç oyuncular Sarp Kaston, Vedat Gezer ve Rana Halet ailenin yıllar içinde büyüyen çocukları olarak sahnede yerlerini alıyorlar. Gençler canlandırdıkları karakterler ile her evde görülen kuşak çatışmalarını ve çekişmeli kardeş ilişkilerini seyirciye eğlenceli bir dille aktarıyorlar. Diğer iki genç oyuncu Rakel Sinay ve Alper Öztürkkan nişanlı bir çift olmalarına rağmen evliliğe farklı pencerelerden bakıyorlar. Bakalım ortak bir noktada buluşabilecekler mi? Betsy Bahar ise çizdiği aykırı karakter ile evliliğin çok dışında ama bir evlilik oyununun tam ortasında buluyor kendini. Yusuf Salti alışılagelmişin dışında bir nikâh memurunu canlandırıyor. Memur deyip geçmeyin, böylesi hiçbir nikâhta görülmemiştir. Oyunun sürpriz karakteri ise yıllar sonra ev işlerine yardımcı olmak üzere aileye katılan fakat yanlış anlaşmalara yol açarak seyirciyi kahkahalara boğacak olan Viki Eskinazi.

Yazı ekibi bu oyunu yazarken, hangi fikirle yola çıktıklarını ve vermek istedikleri mesajları şöyle ifade ettiler: Son yıllarda toplumumuzun en büyük yarası olan boşanma olaylarını göz önüne alarak, evlilik müessesesinin kutsallığını, bir evliliğin küçücük çıtırtılarla sarsılmaması gerektiğini elimizden geldiği kadar,  biraz da karikatürize ederek anlatmaya çalıştık. 

Tiyatro Komisyonu Başkanı Murat Eskinazi “Yıllardır GKD çatısı altında çeşitli oyunlarda rol aldım; fakat ilk defa bu sene çok güvendiğim yazı grubumun yanında, bizzat onlarla çalışarak yepyeni ve eğlenceli bir oyun ortaya çıkarmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyorum. Her repliği, her sahneyi en ince ayrıntısına kadar düşünüp en iyisini bulmaya çalıştık. Her zaman yanımda olan yazı grubu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu yıl tecrübeli oyuncularımızla çocukları ve gençleri aynı sahnede buluşturmayı hedefledik ve bunu başardık da. Bu oyunda üç nesli bir arada görmeniz mümkün.  Bu oyunun yanı sıra yıl içerisinde ‘Kadınlar Komisyonu’nun düzenlediği yemekli günlerde sahnelenmek üzere eğlenceli, müzikli mini oyunlar hazırlıyoruz”, sözleriyle çalışmaları hakkında  bilgi verdi.

Bu yıl tiyatrodan sorumlu bir diğer isim Nensi Molho ise “Tiyatro bir ekip işi. Yazarları, yönetmeni, yönetmen yardımcısı, oyuncuları, sahne amirleri, DJ’leri ve makyözüyle uyum içinde çalışmış olmanın meyvelerini topluyoruz. Başarımızın sırrı birlik ve beraberlik içinde çalışmak. Aylar süren provalar sırasında çok eğlendik. Sizler de kendinizi bu eğlenceden mahrum etmeyin. Küçük -büyük, genç- yaşlı, evli- bekâr, evlenmeye hazırlananlar, evliliğe karşı olanlar, hepinizi oyunumuza bekliyoruz “, sözleriyle duygularını dile getirdi.