“Bu anı 70 yıl bekledi Mısır halkı”

Teyfik, “Bu anı 70 yıl bekledi Mısır halkı, bu bizim için demokrasi yolunda atılmış ilk adım; halkımız demokrasinin nasıl işlediğini daha yeni öğreniyor” diyor.

Şalom
29 Kasım 2011 Salı

Mısırlı şeker tüccarı Salih Teyfik, bir yandan cep telefonu ile müşterileri ile konuşuyor, bir yandan da uzayıp giden oy verme sırasında sabırla sıranın kendisine gelmesini bekliyordu…

Teyfik, “Bu anı 70 yıl bekledi Mısır halkı, bu bizim için demokrasi yolunda atılmış ilk adım; halkımız demokrasinin nasıl işlediğini daha yeni öğreniyor” diyor.

Pazartesi günü milyonlarca Mısırlı, kalaşnikof tüfekli askerlerin ve tankların gölgesinde onlarca yıldır ilk defa, kendi kaderlerini kendileri belirlemek için seçim sandığına gittiler.

Seçim günü sorunlarla başladı, saat 8.00’de açılması gereken oy verme merkezleri, trafikte geç kalmış sandık kurulu başkanları ve çeşitli organizasyon bozukluklarından neredeyse 11.00’e kadar açılamadı!

Seçim bölgelerinden alınan haberlere göre, kimi sandık merkezlerini basan adaylar oy vermek için bekleyenlere kendilerine oy vermesi için baskı yaptı! Kimi yoksul sandık bölgelerinde, adayların tüp gaz karşılığı oyları satın aldığı sanılıyor.

Batılı bir gazetecinin bindiği taksi şoförü de muhabire, “oy verme işlemi bittikten sonra polis sadece desteklediği partinin oyunu sayacak, gerisini çöpe atacak” iddiasında bulundu!

Her ne kadar Mısır halkı eski alışkanlıkları ile gelecek demokrasiye şüphe ile baksa da, oy verme sırasında bekleyenlerin çokluğu bir şeylerin yerinden kıpırdadığını gösteriyor.

Mısır’da yapılan iki aşamalı seçimde önce adaylar belirlenecek, daha sonra adaylar için yeniden oy verilecek. Dolayısı ile kazanan parti Ocak ayının sonunda belli olacak.