Dünya İran tehdidi ile karşı karşıya

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yayınladığı son raporla İran’ın nükleer araştırmalar konusundaki tutumunu sert bir dille eleştirdi. Batı dünyası, Rusya ve Çin’in muhalefetine rağmen, İran’a yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.

Şalom
23 Kasım 2011 Çarşamba

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) geçtiğimiz hafta İran’ın nükleer programını eleştiren ve bu konuda artan endişeleri dile getiren bir rapor yayınladı. Raporda İran’ın Pakistan ve Kuzey Kore’nin desteği ile sistematik bir şekilde silah ürettiği iddia edildi. Rapor, BM üyesi 35 ülkenin imzasını aldı.

 ÇİN VE RUSYA YAPTIRIMLARA KARŞI

Ancak, İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulanması konusunda Çin ve Rusya’nın muhalefeti devam ediyor. Yaptırımlar konusu BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine alınamamasına rağmen Batılı devletler bu yönde önemli adımlar atmaya hazırlanıyorlar. Obama yönetimi, İran’a baskıları artırmak için enerji ve finans sektörlerinde yeni yaptırımlar açıkladı. ABD’nin yaptırımları, İran’ın petrol ve petro-kimya endüstrisi ile nükleer tedarik sağlamasına dahil olan İran şirketlerini hedef alıyor. Kanada ve Fransa da, petrol, enerji ve finans konularında yeni yaptırımlar planladıklarını duyurdu.

 İNGİLTERE FİNANS İLİŞKİSİNİ KESTİ

İran’a yaptırımlar konusunda ilk somut adım İngiltere’den geldi. İngiltere, İran ile tüm bankacılık işlemlerini durdurduğunu, İran Merkez Bankası da dahil olmak üzere tüm İranlı finans kuruluşları ile ilişkisini kestiğini açıkladı.

haberin devamı

https://www.salom.com.tr/news/detail/21819-UAEKden-Irana-sert-elestiri.aspx