Elveda Yunanistan

Önümüzdeki birkaç haftanın gündemi belli oldu: YUNANİSTAN

Rafi OJALVO Ekonomi
14 Eylül 2011 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın alınan tüm önlemelere rağmen vergi gelirlerini arttıramadığının ve bütçe açığı hedefini yakalayamayacağının anlaşılması gözlerin yeniden PIIGS olarak anılan Avrupa’nın sorunlu ülkelerine dönmesine neden olduğunu belirtmiştik. Buna ek olarak önceki hafta bu ülkelerin hepsinde faizlerin yukarı yönlü gittiğini vurgulamıştık. Önceki hafta faizlerde başlayan bu hareket geçtiğimiz hafta borsalara da sirayet etti. Bu haftaya başlarken ise “Yunanistan batacak mı?” sorusuna cevap aranıyor. Yunanistan’ın krizden çıkmak için harcadığı efor yetersiz kalırken maddi destek konusunda AB ülkelerinin tahammül sınırları da yeterince zorlandı; yeni paket talepleri cevapsız kalabilir. Bu nedenle bugün “batacak mı?” şeklinde gelen sorular yakın bir zaman da “ne zaman ve ne şekilde?” olarak değişebilir. Buna karşın bu hafta AB tarafında Yunanistan konusunda liderlerin son çırpınışlarını görebiliriz. Bu da kısa vadeli ralli tarzı hareketlerin yaşanmasına neden olabilir. Bugünden baktığımızda olası bu rallilerin alım fırsatı değil, satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekir.

Bu hafta ekonomik takvimde öne çıkan verilerin ve yapılacak diğer açıklamaların gün içi etkileri her zamankinden daha az olabilir. Ana gündem Yunanistan ve Avrupa. Bu haftaki fiyatlamada Yunanistan’ın durumu, Fransız bankaları başta olmak üzere yüklü miktarda Yunanistan tahvili taşıyan Avrupa bankalarının kredi notları hakkında ortaya çıkacak spekülasyonlar etkili olacak. Bu konu daha önce çok defa daha gündeme geldiği için yatırımcılar ne tür panikler yaşanabileceğini konusunda tecrübeli. Buna karşın teknik analizin işaret ettiği destek ve dirençlerle “stop loss” mekanizmasına her zamankinden daha fazla önem verilmesi ve günaşırı taşınan pozisyonların büyüklüğünün kaldırılabilecek boyutlarla sınırlandırılması gerekiyor.

İMKB 30

Geçtiğimiz hafta İMKB 30’da 69.500-70.000 aralığındaki güçlü dirence kadar bir çıkış olabileceğini fakat endeksin bu direnci aşmasının beklenmediğini, bu seviyelerin test edilmesi durumunda satış yapılması gerektiğini dile getirmiştik. Cuma günü İMKB 30 en yüksek 69.336 seviyesini gördü ve beklenen satışlar bu seviyeden başladı. Şu an içinse endekste ilk destek 66.400’de. Fakat asıl önemli destek bugünlerde test edilme olasılığı artan 65.500 seviyesi. Bu destek kırılacak olursa endeks 62.500’e kadar hızlı bir geri çekilme yapabilir. 62.500 altına olacak bir hareketse 58.000’in de altına yeni diplere doğru bir hareket olasılığını arttıracaktır. Teknik göstergelerdeki zayıflama endeksin bir süre yukarı yönlü hareket isteğinin azalacağını işaret ediyor. Bu nedenle bir süre yatay ya da aşağı yönlü bir hareket ihtimali artacaktır. Endeksin 68.500 üzerinde kapatıp, bu kapanışları tekrarlaması durumunda negatif görünüm değişebilir.

USD/TL

Dolar/TL kuru haftaya 1,80 seviyesinin üstünü test ederek başladı. Önümüzdeki birkaç gün içinde 1,80 üzerinde kapanışlar tekrarlayacak olursa kurun yukarı yönlü baskısının artması ve 1,857/1,87 civarına kadar yeni bir hareket olma olasılığı artacaktır. Son birkaç haftadır kurda 1,80 civarına doğru olacak hareketlerin TL’ye geçiş için olması gerektiği üzerinde duruyorduk. Şu an için daha temkinli davranılabilir. 1,80 üzerinde ardarda yaşanacak bir kaç kapanış durumunda 1,87 hedefli kısa vadeli yeni alım yapılabilir. Fakat orta vadede kurun TCMB’nin aldığı ve alacağı yeni önlemlerle kuru 1,80 altında tutmayı başaracağı görüşü ağır basıyor. Sonuç olarak 1,80 üstü kapanışlar hem teknik hem de psikolojik olarak yukarı yönlü baskıyı arttıracaktır. Bu durumda 1,87 test edilebilir. Fakat bu yönde olası bir hareketin geçici olacağı kanaati ağırılıkta. 1,80 üzerinde tutunulamaması durumunda ise önce 1,76 ardından da 1,7350’ye kadar bir geri çekilme başlayabilir.