Rusya’da liderlik savaşı devam ediyor

Fransa'dan Kenya'ya, Küba'dan Rusya'ya haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
14 Eylül 2011 Çarşamba

Hindistan’da bombalı saldırı vahşeti

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de Yüksek Mahkeme binasının önüne yerleştirilen çantanın içindeki bomba dokuz kişinin ölümüne, 45 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Saldırıyı henüz kimse üstlenmedi. Geçen mayıs ayında da aynı yerde patlama olmuş ve bir kişi yaralanmıştı.

Fransa’da nükleer tesiste patlama

Fransa’nın güneyindeki Marcoule Nükleer Tesisi’nde meydana gelen patlamada bir kişi öldü, dört kişi yaralandı. Milyonlarca kişi radyoaktif sızıntı paniği yaşarken, Fransız nükleer güvenlik kurumu ASN, patlamayı doğruladı ve atıkların işlendiği tesiste nükleer reaktör olmadığını, patlamanın ardından radyoaktif sızıntı tehlikesi bulunmadığını açıkladı.

Kenya’da İngiliz turiste saldırı

Kenya’nın Safari kasabası Kiwayu’da Somalili bir saldırgan İngiliz turiste ateş açtı. İngiliz turist hayatını kaybederken Somalili saldırgan, ölen turistin karısını rehin aldı. Kenya ile Somali arasında bulunan bu bölge, savaş hattı olarak biliniyor. Sınır hattı son zamanlarda Somalili savaşçıların saldırılarına çok fazla sahne oldu. Bu çetenin yakalanması için Avrupalı gizli teşkilat örgütleri seferber oldu.

ABD’den Küba’ya petrol yardımı

ABD, Küba yakınlarında olası petrol sızıntısına karşı tedbir almaya başladı. Bu nedenle, Florida karşısında, açık denizde petrol keşfi yapmaya hazırlanıyor. ABD ile petrol alışverişi yapmaya çok istekli olduklarını bildiren Kübalı yetkili William Reilly, açık denizde kazı yapılması için Çevreyi Savunma Fonu ve uluslararası şirketler ile iletişime geçmeye başladıklarını bildirdi.

Haftanın Sayıları

5.400.000 1998-2008 yılları arasında Kongo’da öldürülen insan sayısı

44.700.000 Latin Amerika’nın en kalabalık üçüncü ülkesi olan Kolombiya’nın nüfusu.

Haftanın Sözü

Askeri tarih bilimcisi Martin Von Creveld; “Bu dönemde yaşanan olaylar, dünya tarihini savaş oyunlarının yoğun bir şekilde görüldüğü 1500’lü yıllar öncesine götürüyor,” dedi.

Rusya’da liderlik savaşı devam ediyor

Rusya’da Devlet Başkanı Dmitri A. Medvedev tarafından yapılan siyasi forumunun ardından halk, liderde heyecan eksikliği olduğunu düşündü. Bu forum sonrasında, gelecekte ülkeyi kimin yöneteceği merak konusu oldu.

2008 yılında başkanlık seçimlerinde Putin anayasa gereği görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Rusya anayasasına göre lider iki dönem ardarda başkanlık yapamaz. Bu nedenle Putin başbakanlığa gerilerken, Devlet Başkanı Medvedev olmuştu.

2012 yılı yaklaşırken Putin ve Medvedev forumda lider olma istediklerini açıkladılar. Rusya’da gruplar Putin ve Medvedev etrafında kutuplaşmaya başladılar.

İNEN

Anketlerde halkın desteğini kaybeden Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy

ÇIKAN

Liberya’da önümüzdeki seçimlerin favori adayı, mevcut Cumhurbaşkanı Ellen Johnon Sirleaf

Haftanın Politikacısı

Lübnan’ın ödüllü yöneticisi, Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh, Ortadoğu’da ve ülkesinde yaşanan olaylara rağmen, dövizi dengede tutma ve ekonomideki büyüme başarıları nedeniyle halktan tam destek alıyor.