Madalya töreninde Nazi Marşı

Macaristan’daki Dünya Kano Şampiyonası madalya töreninde Almanya Milli Marşı yerine Nazi Marşı’nın çalınması ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirildi

Dünya
14 Eylül 2011 Çarşamba

Macaristan’da gerçekleştirilen Dünya Kano Şampiyonası madalya töreninde 1000 metre kadınlar yarışını birincilikle bitiren Alman sporcular için Almanya Milli Marşı yerine Almanya’da çalınması yasak olan Nazi marşı çalındı. Birinciliği elde eden Alman Anne Knorr ve Debora Nich’in tören sırasındaki rahatsızlıkları fark edilirken, Almanya takımının baş antrenörü Rainer Kiessier bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Kiessier ayrıca Macar organizatörlerin milli marşı kontrol etme talebini teknik sorunları öne sürerek reddettiğini açıkladı.

Alman Milli Marşı 1797 yılında Joseph Haydn tarafından bestelendi, sözleri ise 1841 yılında Hoffmann Von Fallersleben tarafından yazıldı. Alman Milli Marşı’ndaki “Deutchland, Deutchland uber alles/ Uber alles in der welt” (Almanya, Almanya her şeyin üstünde/ Dünyadaki her şeyin üstünde) mısrası ile başlayan kıta, Nazi marşında da kullanıldığı için 1952 yılında yasaklandı. Bu tarihten itibaren yasaklanan bu kıta yerine üçüncü kıta kullanılmaya başlandı.

Organizasyon yetkilileri olayın bir hata olduğunu savunsalar da Arutz Sheva sitesinde yayınlanan habere göre, aşırı sağcı ve antisemit bir partiyi hükümetten çıkaran Macaristan bu tür ‘jestlerle’ ülkedeki aşırı sağcıların tepkilerini yumuşatmayı amaçlıyor.