Neo-Nazi partiden ‘Gaz verin!’ sloganı

18 Eylül Berlin Eyalet Meclisi seçimleri için hazırladığı antisemit, İslam karşıtı ve ırkçı kampanyayla tepki toplayan aşırı sağcı NPD Partisi için soruşturma talep edildi

Dünya
14 Eylül 2011 Çarşamba

18 Eylül Berlin Eyalet Meclisi seçimleri öncesinde aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Demokratik Parti (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) seçim posterinde ‘Gaz verin!’ sloganını kullanarak Holokost’taki gaz odalarına atıfta bulunmakla suçlanıyor. NPD’nin hazırladığı seçim posterinde parti lideri Udo Voigt, motosiklet üstünde SS üniformasına benzerliği nedeniyle neo-Naziler tarafından tercih edilen deri bir ceket giyiyor. ‘Gaz verin!’ sloganı Nazilerin II. Dünya Savaşı sırasında milyonlarca Yahudinin öldürüldüğü gaz odalarını akla getiriyor. Alman siyasetçileri tarafından sert bir dille eleştirilen kampanya nedeniyle ‘neo-Nazi’ olarak adlandırılan NPD hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Parlamento üyesi Sosyal Demokrat Volter Ratzmann, Der Spiegel’e verdiği demeçte afişlerin provokatif olduğunu söyledi. Ratzmann ayrıca afişlerin Berlin ve Almanya hakkında kötü bir izlenim uyandırdığını, turistlerin özellikle de İsrailli turistlerin bu afişlerden rahatsız olacağını da sözlerine ekledi. Berlin Radyosu NPD reklamlarını yayınlamayacağını açıklarken, Berlin Yahudi Cemaati konu ile ilgili suskunluğunu koruyor. NPD hazırladığı posterler antisemitizm dışında İslam düşmanlığı içerdikleri için de tepki çekiyor.

NEO-NAZİ KARŞITI LEYLEK HEİNAR İŞBAŞINDA

Mecklenburg-Batı Pomerania Eyaleti seçimlerine de ırkçı posterlerle katılan NPD’ye karşı kampanya başlatıldı. NPD’nin şehrin sokaklarına astığı “Turistler hoş geldiniz, Yabancılar dışarı!” gibi ırkçı içerikli afişlerden rahatsız olan şehir halkı yasal yollarla afişleri indiremeyince çareyi tüm NPD afişlerinin yanına neo-Nazi karşıtlarının maskotu olan Leylek Heinar’lı afişler asmakta buldu. Ayrıca yüzlerce gönüllü halka ırkçılık karşıtı el ilanları ve rozetler dağıttı. Sosyal Demokrat Parlamenter Mathias Brodkorb’ın yarattığı Adolf Hitler bıyıklı Leylek Heinar’lı “Nazileri seçmeyin” yazan afişlerden rahatsız olan NPD, bu afişlerin kaldırılmasını talep etti. Ancak talebi Leylek Hainar’ın da seçim kampanyasının bir parçası olduğu için sansür uygulanamayacağı belirtilerek Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından reddedildi.