Ürdün’den Abbas’a uyarı

Suudi Arabistan’da yayınlanan Al Madinah Gazetesi’nin haberine göre Amman, Filistin Özerk Yönetimi’nin BM’de tanınma gibi tek taraflı taleplerinin Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını engelleyebileceği konusunda uyardı

Dünya
14 Eylül 2011 Çarşamba

Suudi Arabistan gazetesi Al Madinah’ın haberine göre Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas ile görüşen Ürdün Kralı II. Abdullah, ‘Filistin Devleti’nin tek taraflı olarak BM’de kabul edilmesi talebinin tehlikeli olduğunu ve Filistinli mültecilerin uluslararası hukuka göre geri dönüş hakkı iddialarını engelleyebileceğini belirtti. Amman’ın bu tavsiyesini farklı kanallardan Abbas’a tekrar ilettiğini belirten gazete, FÖY’ün buna rağmen 20 Eylül’de BM’ye gitmeye kararlı olduğunu belirtti.

Ürdün gazetesi al-Rai’nin haberine göre Kral Abdullah, ülkesinin BM’de ‘Filistin Devleti’ ilanını destekleyeceğini ve ABD’nin bu konuda kendilerine herhangi bir baskı yapmadığını belirtti.

Amman’da akademisyenler ve yazarlarla bir araya gelen Ürdün Kralı bir soru üzerine, ülkesinin Filistin halkı için hiçbir zaman anayurt seçeneği olamayacağının altını çizdi. Filistinlilerin ve Filistinli mültecilerin ülkesine yerleşseler dahi Ürdün’ü bir Filistin Devleti’ne döndüremeyeceklerini, bunun tutarsız bir politik fantezi olduğunu ifade etti.

FÖY Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün’ün mülteci konusundaki uyarısına rağmen, BM’de devletlerinin tanınmasından sonra bile milyonlarca Filistinlinin 4 Haziran 1967 öncesi sınırlarındaki evlerine dönme taleplerinin devam edeceğini açıkladı. Ayrıca devlet ilanından sonra bile Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Filistinlilerin haklarını koruması amacıyla varlığını devam ettireceğini eklerken Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile BM’deki talepleri ile ilgili görüşme yapacağını belirtti. FÖY’ün bu talebi başta Washington olmak üzere uluslararası toplum tarafından barış süreci açısından zararlı olarak niteleniyor.