BM’deki ‘Filistin Devleti’ oylamasına doğru

ABD, Filistin Özerk Yönetimi’nden tek taraflı olarak tanınma başvurusundan vazgeçmesini resmi olarak talep etti. Filistinliler, Güvenlik Konseyi yerine sadece BM Genel Kurulu’na başvurmayı planlıyor. AB ülkeleri uzlaşı yolları ararken Hamas FÖY’ün bu girişimini desteklemediğini açıkladı

Dünya
14 Eylül 2011 Çarşamba

ABD, Filistin Özerk Yönetimi’nden (FÖY) resmi olarak Birleşmiş Milletler’e götürdüğü 1967 yılı öncesi sınırlarında bir devlet olarak tanınma talebinden vazgeçmesini istedi. Ramallah’ta düzenlenen bir toplantıda ABD Elçisi David Hale bu taleplerinden vazgeçmelerini FÖY Lideri Mahmud Abbas’a iletti. Haşe, bu talebin Güvenlik Konseyi’ne gelmesi durumunda veto hakkını kullanacağını açıkladı. ABD Temsilcisi Dennis Ross ve ABD’nin İsrail Başkonsolosu Daniel Rubenstein da hazır bulunduğu toplantıda ABD’li elçiler barış görüşmelerini tekrar başlatmak için herhangi bir öneri sunmadılar.

Jerusalem Post’a açıklama yapan bir FÖY yetkilisi, ABD’nin taleplerini Güvenlik Konseyi’nde veto edeceğini açıklaması üzerine sadece BM Genel Kurulu’na götürmeyi düşündüklerini söyledi. Genel Kurul’a tam üyelik için başvuracaklarını belirten yetkili, bu sayede birçok uluslararası kurumda söz haklarının doğacağını söyledi.

TOPLANTININ DETAYLARI

EREKAT’TAN

FÖY Başmüzakerecisi Saeb Erekat toplantı sırasında ABD Elçisi David Hale’in Abbas’a İsrail ile tekrar masaya oturmalarını istediğini söylediğini belirtti. Erekat ayrıca ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün 1967 sınırlarını belirleyecek yeni bir plan üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Abbas’ın toplantı sırasında İsrail ile barış görüşmelerine başlamak için önkoşullarını sıraladığını belirten Erekat, Abbas’ın ancak İsrail yeni yerleşim inşaatlarını durdurur ve iki devletli çözüm için 1967 öncesi sınırlarını kabul ederse masaya oturacağını belirtti. Erekat FÖY’ün BM’ye 1967 öncesi sınırlar ve Doğu Kudüs’ü başkent olarak göstererek başvuracaklarını belirtti. 

Söylenenlerin tersine Filistin Özerk Yönetimi’nin bağımsızlık veya tanınma için değil BM üyesi olarak kabul edilmek için başvurduğunu belirten Erekat, Filistinlilerin bağımsızlıklarını 20 yıl önce ilan ettiğini hatırlattı. Erekat, Hale’in Filistinlilerin bu başvurularından vazgeçmelerini istediğini çünkü bu tanınmanın iki devletli çözümü çıkmaza sokacağını söylediğini belirtti. Toplantı sırasında Abbas’ın ABD’li elçilere kararlarını gözden geçirmelerini istediğini belirten Erekat, BM başvurusunun Filistinli mültecilerinin haklarını engellenemeyeceğini sözlerine ekledi. Başmüzakereci, bunun için her türlü uluslararası kuruma giderek haklarını arayacaklarını söyledi.

AB UZLAŞMA YOLU ARIYOR

Haaretz’in haberine göre Fransa ve İspanya, Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile beraber Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas ile bir dizi pazarlıklar yapıyor. AB, FÖY’ün ‘tam üyelik’ başvurusu yerine ‘üye olmayan ülke’ statüsüne yükselmesi için talepte bulunmasını tavsiye ederken FÖY’ün bu yeni konumuyla İsrail’i Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürmemesini talep ediyor. AB üyesi 27 ülkenin çoğunluğunun bu girişimi destekleyeceği konuşulurken AB, aynı zamanda ABD’yi bu konuda ikna etmeye uğraşıyor ve Filistinlilere mali yardıma devam etmesi için de çaba harcıyor.

Abbas’ın İsrail ile barış masasına oturması gerektiğinin altını çizen ABD’nin tek taraflı bir ‘Filistin Devleti’ ilanını Güvenlik Konseyi’nde veto edeceğini açıklamasının ardından, Mahmud Abbas’ın Güvenlik Konseyi yerine sadece BM Genel Kurulu’na başvuracağı tahmin ediliyor.

‘Filistin Devleti’nin BM’de, ‘gözlemci’ statüsünden Vatikan gibi ‘üye olmayan ülke’ statüsüne yükselmesi ile BM’ye üye ülkelere Filistin’i tanıma zorunluluğu gelmeyecek, ancak Filistinlilerin Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi uluslararası kurumlara katılması mümkün olacak. Gazeteye göre 27 AB ülkesinden 20’si bu seçeneğe sıcak bakıyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Ashton konu ile ilgili temaslarını sürdürüyor. Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr’ın İsrail ile barış görüşmelerinde bir ilerleme kaydedilemediği için FÖY’ün tek taraflı olarak ‘Filistin Devleti’ni ilan etme planını desteklediklerini açıklaması üzerine Ashton, bu konuda AB’nin tutumunun henüz netleşmediğini söyledi.

FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın 23 Eylül’de BM’de bir konuşma yapması bekleniyor. Oylamanın ise Ocak 2012’de yapılması bekleniyor.

 

BARAK: “FİLİSTİNLİLERLE MÜZAKERELERE

BAŞLAMAK ŞART”

BM’nin ‘Filistin Devleti’ oylaması öncesinde İsrail Dışişleri Bakanlığı, askeri istihbarat, Şin Bet ve Mossad’ın hazırladığı raporlarda İsrail’in dış politikada konumunu değiştirmesi için Filistinlilerle barış görüşmeleri için masaya oturmasının önemli olduğu vurgulandı. Kabine toplantısında söz alan Savunma Bakanı Ehud Barak, “Filistinlilerle artan gerilim uluslararası arenada İsrail’i izole ediyor” uyarısında bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu birçok kez Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas ile önkoşulsuz olarak müzakerelere başlama isteğini dile getirmiş ancak FÖY’den olumlu yanıt alamamıştı.

 

HAMAS: “BM BAŞVURUSU BİZE İLGİLENDİRMEYEN BİR KONU”

Ma’an Haber Ajansı’na bir açıklama yapan Hamaslı yetkililer, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın BM’de ‘Filistin Devleti’nin tanınması taleplerinin kendilerine danışılmadan alınan bir karar olduğunu ve Gazze’deki Filistinlileri ilgilendirmediğini söylediler. Hamas ve İslami Cihad kendilerini bu gelişmeden soyutlarken, Abbas’ın BM’ye gitme kararını, diğer Filistinli gruplarla koordineli olmayan ‘bireysel bir adım’ olarak nitelendirdiklerini açıkladılar. Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Mahmud Zahar, Abbas’ın kararlarının sadece yönetimi altındaki Batı Şeria’da geçerli olduğunu hatırlattı.