/Galata Kulesi'nde kahvaltı

Aylin YENGİN Yaşam
14 Eylül 2011 Çarşamba

NE İZLEYELİM?

Geçtiğimiz hafta gösterime giren Bir Tutam Cennet (A Little Bit of Heaven) harika bir oyuncu kadrosu ile karşımıza çıkıyor. Başrollerinde, Kate Hudson ile Gael Garcia Bernal’in rol aldıkları filmin konusu kısaca şöyle: Marley Corbett, genç, güzel ve bir o kadar da uçuk kaçık bir reklamcıdır. En büyük korkusuysa büyük bir aşk yaşayarak kendini birine açmak ve bir ilişkinin sorumluluğunu almaktır. Hayata karşı alaycı bir tavır takınan, olayları pek de ciddiye almayan Marley’nin doktor ziyareti hem kendisi, hem de doktoru için yepyeni bir macera olacaktır. Film hayatın iki yoğun duygusuna dokunuyor: aşk ve ölüm!

 

NE OKUYALIM?

Orhan Pamuk’un yepyeni kitabı Saf ve Düşünceli Romancı raflardaki yerini aldı! Pamuk, yazı yazmanın ve romancılığın 35 yıllık meslek sırlarını, Harvard Üniversitesi’nde verdiği Norton derslerinde açıklıyor. Daha önce T. S. Eliot, Borges, Calvino ve Umberto Eco gibi yazarların da verdiği bu derslerde, Pamuk edebiyat ve sanat anlayışını bir bütün olarak sunuyor. Bir romanı okurken kafamızda ne gibi işlemler yaparız? Roman kahramanlarıyla gerçek insanlar arasındaki ilişki nedir? Roman sanatı ile şiirin, resmin ve siyasetin ilişkisi nedir? Yazarın kendi sesi, imzası, özel dünyası nasıl oluşur? Pamuk bütün hayatı boyunca meşgul olduğu bu soruları Türk ve dünya edebiyatından örneklerle cevaplıyor. Pamuk, bu kitapta roman okurken ve yazarken karşılaştığı harikaları, kendi kişisel deneyimleri ve hatıralarından aldığı güçle, herkesin anlayacağı bir konuşma dili ve rahatlığıyla hikâye ediyor. (İletişim Yayınları – 13.00 TL)

 

NEREYE UĞRAYALIM?

Tam zamanı, tam mevsimi! Hafta sonu için nefis bir program önerim var sizlere: Galata Kulesi’nde kahvaltı… İstanbul kanatlarınızın altında! 1500 yıllık tarihi Galata Kulesi’nde muhteşem bir İstanbul manzarası eşliğinde kahvaltı ziyafetine kim hayır diyebilir ki? İstanbul’da yaşayıp veya İstanbul’u ziyaret edip Galata Kulesi’ne çıkmamış olan var mıdır? Galata Kulesi’nin çember biçimindeki tepesinden İstanbul’un en güzel manzarasını izlemeyen kalmış mıdır? Hâlâ görmeyen varsa, mutlaka vakit kaybetmeden Galata Kulesi’ne çıkmalı. Güneş İstanbul’un üzerinden usul usul doğarken, tarihi yarımada izlenmeli, Boğaz’dan akan gemileri seyre dalmalı... Bugüne kadar bu büyülü şehirden gelip geçen onca kültürü, milyonlarca insanı hatırlamalı...

 

NE DİNLEYELİM?

İlham veren müzikleri ve besteleriyle new age müziğin yaratıcılarından, Grammy’ye 2 kez aday gösterilen Yanni, 18 Eylül akşamı Boğaz’ın muhteşem atmosferinde, Sortie’de 17 kişilik orkestrası ile birlikte görkemli bir konser verecek. Milyonlarca hayranı ve unutulmaz konser performanslarıyla uluslararası bir fenomen haline gelen Yanni, Türkiye’ye ilk defa geliyor.  “Dünyanın tüm müziklerini ve neşesini içimde hissediyorum” diyen sanatçıyla olağanüstü bir müzik deneyimi sizi bekliyor!