Gençlik geleceği İsrail’de arıyor

Gençlik - Eğitim
13 Eylül 2011 Salı

Aliya konusu hakkında yapılan bir araştırma, tüm ekonomik problemlerine rağmen, dünya Yahudi gençliğinin bir numaralı tercihinin İsrail olduğunu ortaya çıkardı.

Bunda son yıllarda İsrail ekonomisinin düzenli ve tutarlı GSMH artışları ile gelişmesinin, kuvvetli Şekel’in, işsizlik oranının ABD’den ve AB’den daha düşük olmasının büyük payı var.

Bugün batı ülkelerinde liseyi bitiren bir genç için iş önemli kararlar vermeye gelince, yukarıdaki ekonomik göstergeler çok önemli bir faktör oluyor.

Ayrıca batı ülkelerinden gelen gençlerin kendi ülkelerindeki popüler mega kentlerde yalnız kalma ve adaptasyon korkusu, onları Yahudi kültürünün doğal bir erime potası olan İsrail üniversitelerine yönlendiriyor.

Ayrıca sosyal adaptasyon, toplum tarafından kabul edilme ve uygun bir hayat arkadaşı bulma konusunda İsrail, Yahudi ve bekar üniversite adayı lise gençliğinin birinci tercihi olmaya devam ediyor.

Şanghay’da yapılan dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesine İsrail’in 7 üniversitesi de yer alıyor. Ayrıca nüfus ve üniversite sayısına kişi başına düşen en çok Nobel ödülü, en çok doktora tezi ve araştırma konusunda, ABD dahil hiçbir ülke İsrail’in yanına yaklaşamıyor.