/Antisemitizm uyarısı

Dünya
7 Eylül 2011 Çarşamba

Bayramda Hürriyet gazetesinin manşetinde “İsrail lobisine yakınlığıyla bilinen New York Times” ifadesini görünce, “Eyvah” dedim “Yeni bir dönem başlıyor.” Bu, tanıdık bir dil. İran gibi, Suriye gibi her taşın altında Yahudi ya da “Yahudi komplosu” görmeye başlarsak, vay halimize!

New York Times dünyanın en etkili gazetelerinden biri. Her hafta tüm dünyaya haber atlatır. Her ırktan insan çalışır. Gazetenin öneminden olacak, New York’dan geçen Türk dışişleri bakanları, başbakan ya da cumhurbaşkanları programları elverdiği ölçüde bu gazetenin yayın kurulu toplantılarına katılmaya çalışır. Wikileaks’den Abu Ghraib’deki işkencelere kadar kah Amerikan hükümetini memnun eden, kah kızdıran bir çok önemli habere imza atmıştır. Mevcut İsrail hükümetini de sık sık eleştiren yazarları vardır.

Haberi yazan Cansu Çamlıbel’i iyi tanıyorum; bu dili kullanmayacak kadar başarılı ve sofistike bir gazetecidir. Hürriyet yazı işlerinin de örtülü antisemitizm konusunda duyarlı olduğunu biliyorum. Haliyle bu düşünce mantığı, Cansu’yla konuşan yetkililere ait olmalı. BM’nin Mavi Marmara panelinin gazetede yayınlanmasına kızan Türk diplomatları, bunun arkasında bir Yahudi komplosu görüyor belli ki.

Aman dikkat edelim. İsrail’le gergin bir dönemde antisemitizm’e özellikle hassas olmalıyız. Sadece Hürriyet değil başka gazetelerde de benzer yaklaşımlar var. Dünyayı böyle algılamaya, hoşumuza gitmeyen her gelişmenin arkasında Yahudi  parmağı görmeye başlarsak, gerçekle bağlantımız kalmaz!

Aslı AYDINTAŞBAŞ /Milliyet Gazetesi

5 Eylül 2011