‘Yeni İsraillilerin’ mesajı: “Sadaka değil, sosyal adalet istiyoruz”

İsrail’de konut ve kira fiyatına karşı yaklaşık iki ay önce gençlerin başlattığı ‘Çadır Kent Hareketi’ ülke tarihinin en büyük eylemine dönüştü

Dünya
7 Eylül 2011 Çarşamba

Artan konut fiyatlarını ve hayat pahalılığını protesto eden yaklaşık 450 bin İsrailli, sosyal adalet talebiyle bir kez daha sokaklara döküldü.

Tel Aviv, Kudüs, Hayfa gibi büyük kentler başta olmak üzere, yirmi farklı şehirde gerçekleşen gösterilerde protestocular “İsrail Parlamentosu uyanıncaya kadar protestoların süreceğini” bildiren sloganlar attılar.

Gösterilerin en büyüğünün düzenlendiği Tel Aviv’de, Medina Meydanı’nı dolduranlar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu istifaya davet eden posterler taşıdı. Sık sık “halk sosyal adalet İstiyor”, “Sadaka değil, sosyal adalet istiyoruz” sloganlarını tekrarlandı. Protesto hareketinin öncülerinden, Ulusal Öğrenci Derneği Başkanı İtzik Şmueli, gösteriye katılanları “Yeni İsrailliler” diye tanımladı ve “Tek istediğimiz bu ülkede onurlu bir şekilde yaşamak” dedi.

Gösterilere muhalefetteki Kadima Partisi Başkanı Tzipi Livni de destek verdi. İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi ve partisi Ra’am Ta’al’ın destekçileri de protesto gösterilerinde yer aldı.