BM’nin Mavi Marmara Raporu ve sonrası

BM’nin merakla beklenen Mavi Marmara raporunun basına sızmasının ardından önemli gelişmeler ardı ardını izledi

 

Dünya
7 Eylül 2011 Çarşamba

BM’nin Mavi Marmara raporunun basına sızmasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail ile olan diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürüleceğini ve beş ayrı yaptırımla İsrail’e karşı olan tepkinin dozunun yükseltileceğini açıkladı. Davutoğlu atılacak adımları; ilişkilerin ikinci kâtip düzeyine indirilmesi, yapılan askeri anlaşmaların askıya alınması, seyrüsefer için gerekli görüldüğünde önlemlerin alınması, Gazze’ye uygulanan ablukanın tanınmaması ve uluslararası adalet divanında incelenmesinin sağlanması için gerekli girişimlerin yapılması, Mavi Marmara olayında mağdur olanların haklarının aranması adına her türlü desteğin verilmesi olarak açıkladı.

Gaby Levi Türkiye’ye dönmüyor

İlişkilerin ikinci kâtip düzeyine indirilmesi kararı doğrultusunda, Dışişleri bakanlığı resmi kanalla İsrailli diplomatlara Türkiye’yi terk etmeleri uyarısını aktardı. Eylül ayı sonunda görev süresi dolacak olan İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, gelişen olayların ardından bayram tatili dolayısıyla bulunduğu İsrail’den dönmeme kararı aldı.

Türkiye BM raporunu tanımıyor

BM’nin Mavi Marmara raporunun resmi olarak açıklanmasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “raporda bir özür tavsiyesi yok” hatırlatmasının yapılması üzerine “Rapor bizim için yok hükmündedir” dedi.

Ekonomik yaptırım yok

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan BM raporu sonrasında İsrail’e karşı alınan yaptırım kararlarını değerlendirirken İsrail’le ekonomik ilişkilerin devam ettiğini belirtti ve “Ekonomik yaptırımlar şu an için söz konusu değil” dedi.

İsrail BM raporunu kabul ediyor

BM’nin hazırladığı raporun resmi olarak açıklanmasının ardından İsrail’den yapılan açıklamada ise BM raporunun kabul edildiği ve Türkiye’nin İsrail’le birlikte çalışmaya devam ederek ilişkilerin ortak çıkarlar doğrultusunda iyileşmesi umudunun beslenildiği belirtildi.

BM’den Türkiye’ye ve İsrail’e çağrı

Hem Türkiye’nin hem de İsrail’in Ortadoğu için önemli olduğunu belirten BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Ortadoğu barış sürecinin menfaati için her iki ülkeye de ilişkilerini düzeltmesi çağrısında bulundu. 

ABD’nin tepkisi

Türkiye ve İsrail’in aralarındaki anlaşmazsızlıklardan dolayı üzüntü duyduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, hem Türkiye’nin, hem de İsrail’in müttefik ülke olduğunu hatırlatarak, iki ülkenin de bu sorunu çözmeye gayret etmelerini istedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Türkiye’yi eleştirdi

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise Türkiye’nin tavrını eleştirdi. Türkiye-İsrail gerginliğini kaygıyla izlediklerini ve uzlaşmaya yönelik adımların atılması gerektiğini ifade etti. Almanya’nın arabuluculuğu önerisinde de bulunan Westerwelle, Türkiye’den İsrail’le yeniden diyaloga geçmesini talep etti.