Libya’da isyancılar Trablusgarp’a girdi

Libya’da isyancılar zafere ulaşmış veya çok yaklaşmış görünüyor. Kaddafi ise şu an için kayıp. Önce yakalandığı iddia edilen sonra ortaya çıkan oğlu ise savaşın sürdüğünü iddia ediyor

Dünya
24 Ağustos 2011 Çarşamba

Altı aydır süren iç savaşın sonunda Libya’daki isyancılar zafere ulaştı. Şehre yaklaşan isyancı ordusunu desteklemek için başkent Trablusgarp’ta da koordineli ayaklanma çıktı. Üç yönden saldırıya uğrayan Kaddafi’nin güçleri teslim olup dağılırken isyancılar Trablusgarp’a girdi.

İsyancılar çatışma sırasında Muammer Kaddafi’nin iki oğlunu (Muhammed El-Kaddafi ve Seyfülislam Kaddafi) ele geçirdiğini iddia ettiyse de oğullardan Seyfülislam Kaddafi daha sonra ortaya çıkarak isyancılara meydan okudu. Seyfülislam henüz çatışmaların sürdüğü Trablusgarp’ta, Kaddafi’ye bağlı güçlerin hâlâ kontrol ettiği bölgede gazetecilere demeç verdi. Babasının durumunun iyi olduğunu ve hâlâ Trablusgarp’ta olduğunu, isyancılarla sonuna kadar savaşacaklarını belirtti. Hatta isyancıların şehre girerek tuzağa düştüklerini dahi iddia etti.

İsyancı kuvvetleri ise dün itibarı ile şehrin yüzde 95’ini ve Libya Devlet Radyosu binasını kontrol ettiklerini iddia etti. Şehrin önemli meydanlarından Yeşil Meydan’da toplanan halk rahatlıkla kutlama gösterileri yapabildi, Kaddafi rejiminin yeşil bayraklarını meydanda yaktı.

Öte yandan Kaddafi yanlısı hükümet sözcüsü Musa İbrahim ise kendi güçlerinin şehrin %75’ini kontrol ettiklerini iddia etti. BBC’den Matthew Price’ın haberine göre Trablusgarp’taki çatışmalarda kesin olarak bir kazanan belirlemenin mümkün olmadığı bildirildi. Sirte kentinin de Kaddafi güçlerinin elinde olduğu belirtildi. 

Gelişmeler üzerine uluslararası kamuoyu henüz direnen Kaddafi ve kuvvetlerinin teslim olması için çağrı yaptı. Konu hakkında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, “Kaddafi ve rejimi hükümlerinin sona erdiğini kabul etmeli. Kaddafi artık Libya’yı kontrol etmediğini kabullenmeli. Derhal ve kalıcı olarak görevi bırakmalı” diye konuştu. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi de Libya’daki isyancıların kurduğu geçici hükümet olan Ulusal Geçiş Konseyi’ne verdiği desteği açıkladı. Mısır da resmen Ulusal Geçiş Konseyi’ni tanıdıklarını açıkladı.

Tüm bunlar sürerken Kaddafi’nin yeri ise halen belirsiz. Oğlu Trablusgarp’ta olduğunu iddia etse de kesin yerine dair bir kanıt yok. Kaddafi en son Cumartesi günü yayınladığı bir ses kaydında, Trablusgarp’ta çatışmalar öncesinde, halktan dışarı çıkıp isyancılar ile savaşmasını talep etmişti.  Kaddafi’nin olabileceği yerler arasında Trablusgarp’taki üssünün yanı sıra doğum yeri olan Sirte, memleketi olan Sabha, Cezayir sınırı veya yurtdışına kaçmış olabileceği iddiaları sürüyor.