İsrail'i terör tekrar vurdu

Perşembe günü İsrail’in Eilat şehrinde sivil ve askeri araçlara düzenlenen terörist saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Saldırı sonrası İsrail ordusu Gazze’ye hava saldırısı düzenlerken, yüzden fazla füze Gazze’den İsrail şehirlerine fırlatıldı. Çıkan çatışmada öldürülen Mısır askerleri nedeniyle gerginleşen İsrail-Mısır ilişkileri diplomatik çabalarla yumuşatılabildi

Dünya
24 Ağustos 2011 Çarşamba

Perşembe günü Eilat yakınlarında gerçekleştirilen terörist saldırıda iki yolcu otobüsü ile sivil araçlar tarandı, askeri bir araç bombalandı. Altısı sivil, sekiz kişinin hayatını kaybettiği saldırılarda 30 kişi yaralandı. Saldırıdan saatler sonra olay yerinde ateş açan saldırganlar iki kişiyi daha ağır yaraladı.

NETANYAHU: “EGEMENLİĞİMİZE SALDIRI”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Egemenliğimize saldırı” olarak nitelendirdiği terörist saldırılara İsrail’in tepkisi sert oldu. İsrail halkına ve askerlerine karşı girişilen hiçbir saldırıya kayıtsız kalmayacağını açıklayan ordu, yayınladığı bildiride terörle savaşacaklarını açıkladı. Kadima Lideri Tzipi Livni, muhalefet olarak İsrail hükümetinin alacağı saldırı kararını destekleyeceklerini açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak birçok farklı noktada gerçekleşen terörist saldırılarının Mısır’ın Sina’daki gücünün zayıfladığını ve Gazze’deki teröristlerin güç kazandığını gösterdiğini belirtti. Sina’da El Kaide, İslami Cihad ve Hamas gibi büyük örgütlerin yanı sıra terörist saldırıyı düzenleyen Halk Direniş Örgütleri (Popular Resistance Committees, PRC) gibi daha küçük örgütlerin de güçlendiği bildiriliyor. Mısır saldırının ardından Sina’daki askeri gücünü arttırarak bölgede bir süredir egemen olan anarşiyi kontrol altına almaya ve Mısır’dan İsrail’e sevk edilen doğal gaz borularını korumaya çalışıyor.

Mısır’daki yönetim boşluğundan yararlanarak tüneller aracılığıyla Sina’dan İsrail’in Eilat şehrine sızan teröristlerin gündüz saatlerinde patlayıcı ve silahlarla bölgeye geçmelerinde Mısır askerlerine ait üniformaları kullanmalarının ve sadece dikenli tellerin bulunduğu bir bölgeyi seçmelerinin kolaylık sağladığı düşünülüyor.

Teröristlere karşı perşembe günü girişilen hava saldırısında, Halk Direniş Komiteleri’ne bağlı roket fırlatmaya hazırlanan iki militan ile aralarında liderlerden Samed Abdul Muty Abed’in de bulunduğu altı üyesi öldürüldü. İsrail ordusu ayrıca PRC merkezinin, Hamas eğitim kampının ve silah üretilen binaların vurulduğunu açıkladı. İsrail’in Gazze’deki teröristlere karşı düzenlediği hava saldırılarında toplam 15 kişi öldürüldü. Batı Şeria’da terörist saldırı ile ilgili 100 Hamas militanı tutuklandı.

GAZZE’DEN FÜZE SALDIRISI

Perşembe gününden itibaren Gazze’den İsrail’in Aşdod, Berşeva ve Aşkalon şehirlerine 100’den fazla Grad ve Kassam füzesi fırlatıldı. Demir Kubbe savunma sistemi birçok füzeyi etkisiz hale getirdi. Füzelerin çoğunluğu boş araziye düşerken, bir tanesi Aşdod Sanayi sitesinde bir binaya isabet ederek altı kişinin yaralanmasına sebep oldu. Füzeler ayrıca ancak Berşeva’daki boş bir okula ve bir eve de isabet etti. Dokuz aylık hamile karısını hastaneye götüren 38 yaşındaki Yosi Şoşan hayatını kaybetti. Bölgedeki halk sığınaklara inerken 6’sı ağır 18 kişi yaralandı.

İSRAİL - MISIR GERGİNLİĞİ

Mısır sınırında terörist saldırıyı düzenlediği belirlenen yirmi militanı takip eden İsrail askerleri beş tanesini öldürürken, Mısır askerleri de iki teröristi öldürdü. Teröristlerden çoğu kaçmayı başardı. Saldırılarda amacın, daha önce bir Hamas liderinin açıkladığı gibi, İsrailli askerlerin kaçırılarak esir tutulan Gilad Şalit gibi İsrail ile pazarlıkta kullanabilmek olduğu düşünülüyor.

İsrail askerlerinin sınırın ötesindeki saldırganlara ateş açması ile beş Mısır askeri öldü. Cuma günü Kahire’deki İsrail konsolosluğu önünde toplanan yüzlerce kişi olayı protesto ederek İsrail’den özür talep ettiler. Mısır geçici hükümeti de Camp David Anlaşması’nın ihlali olarak tanımladığı olay nedeniyle İsrail büyükelçisini geri çağıracağını açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mübarek’in şubat ayında devrilmesinden beri yaşanan en ciddi İsrail-Mısır krizine neden olan ölümler için İsrail’in üzüntü duyduğunu açıkladı ve bir bildiri yayınlayarak özür diledi. Mısır’ın talebi üzerine İsrail ve Mısır konu ile ilgili ortaklaşa bir soruşturma yürütmeye hazırlanıyorlar. 

ULUSLARARASI TEPKİLER

Arap Birliği gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere pazar günü olağanüstü toplandı. Birlik, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarını kınadığını açıkladı ve bölgesel barış için BM’yi göreve çağırdı.

Ortadoğu Dörtlüsü (AB, Rusya, BM, ABD) Gazze’de tırmanan şiddetten endişe duyduklarını açıkladı. Terör saldırısı sonrası ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne bir bildiri taslağı sunarak İsrail’deki terörist saldırının kınanmasını talep etti. 15 üye ülkenin imzasının gerektiği bildiri, Lübnan’ın imza atmayı reddetmesi üzerine kabul edilmedi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Vekili Rosemary Di Carlo standart bir bildirinin tek bir delege nedeniyle kabul görmemesinin ve zamanında yayınlanmamasının üzücü olduğunu söyledi. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor da bildirinin kabul edilmemesini eleştirerek İsrail halkına yapılan terör eylemine BM’nin yine sessiz kaldığını gösteren üzücü bir hatırlatma olduğunu söyledi.

HAMAS İLE ATEŞKES

Hamas, aylar sonra ilk defa İsrail’e karşı gerçekleştirilen füze saldırılarının sorumluluğunu üstlendi. İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısı ve Gazze’den İsrail’e fırlatılan füzelerin ardından pazar günü tekrar ateşkes ilan eden Hamas’ın çağrısına bazı terörist örgütler uymadı ve İsrail’e füze atmaya devam ettiler. Pazartesi günü bir açıklama yapan Hamas sözcüsü Tahir El-Nunu, tüm Filistinli grupların İsrail'le ateşkes konusunda mutabık olduklarını açıkladı ve ateşkesi resmi olarak onayladı.