Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu’nda GELENEKSEL İFTAR

16 Ağustos Salı gecesi Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu’nda 19. geleneksel iftar gecesi gerçekleşti.

Toplum
24 Ağustos 2011 Çarşamba

İftar yemeğinde titizlikle hazırlanmış, Türk ve Sinagog amblemini taşıyan bayrakların süslediği masaların yanı başında sadece kapıların değil gönüllerin de açıldığının somut bir nişanesi olarak dikkatleri çeken, büyük bir beğeni ile karşılanan ve bu düşünceden dolayı teşekkür edilen, konuklar için hazırlanmış olan mescit alanı bulunuyordu.

Yunus Emre ilahileri ve kasideler eşliğinde konukların kapıda karşılandığı iftar yemeği, Kuzguncuk Cami Müezzini Aydın Vatan’ın okuduğu ezanın ardından oruçların açılması ile başladı.

Sinagog Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden Niso Yeruşalmi’nin “hoş geldiniz” konuşmasının ardından söz alan Vakıf Başkanı Beto Adato İstanbul’un incisi olarak adlandırdığı Kuzguncuk’ta yıllardır yaşanan birlik ve beraberliğin, 520 yıldır kardeşlerin aynı sofrada aynı aş’ı paylaştıklarını ve böyle bir gecede orucu birlikte açmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Adato, konuşmasının ardından Somali’de yaşanmakta olan dramı paylaşmak ve bir nebze katkı olması amacıyla Kuzguncuk Musevi Cemaati’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmek üzere hazırlanmış olan bağış çekini Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan’a sundu.

Bet-Din Üyesi Rav Yeuda Adoni, bütün insanların Yüce Allah’ın kulları oldukları fikrinden yola çıkarak kişilere değer vermenin ve yardım etmenin önemini üzerinde durdu. Tokun, açın halinden anlamadığını, Ramazan’da oruç tutulduğunda ise insanların birbirlerini daha iyi anladığı söyleyerek, oruç tutmanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Dinlerde de belirtildiği üzere, aç olanı doyuracaksın, çıplak olanı giydireceksin, açıkta olanı barındıracaksın diyerek yardım etmenin ne kadar önemli olduğunu belirterek sözlerini bitirdi.

Üsküdar Müftü Vekili Mehmet Efendioğlu oruç tutmanın faydalarının en önemli noktasının insanların kendi nefsine hâkim olmalarını başardığını anlattı. Burada kurulan bu sofraların getirmiş olduğu güzelliklerle Kuzguncuk’un dünyaya örnek bir yer olduğunu belirterek yönetime böyle bir gece hazırladıkları için teşekkür etti.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, 3 semavi din temsilcilerinin yıllardır bu güzel mahallede dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik içinde yaşadıklarını ifade etti. Bu huzurun daim olmasını temenni ederek iftara ev sahipliği yapan ve Somali felâketzedelerine yaptıkları yardım için Kuzguncuk Musevi Cemaati Yönetim Kurulu’na teşekkür etti.

Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan ikinci kez katılmış olduğu bu iftar gecesinden duyduğu mutluluğu, insanların din, dil ve ırk ayırımı yapmaksızın barış ve mutluluk içinde yaşamalarının gerektiğini belirterek, Kuzguncuk Musevi Cemaati’nin Somali için yapmış olduğu yardımın buna en güzel örneklerden biri olduğunu vurgulayarak sözlerini sona erdirdi.

AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma ise “Bizler kardeşiz, babamız bir annelerimiz ayrı…” diyerek başladığı konuşmasında, “bizler aynı babanın evlatlarıyız, işte bu yüzden aramızda daima birlik beraberlik olması gerekir. Bu gece de bunun en güzel örneğidir. Bu cemaat Somali’ye yapmış olduğu katkısıyla da bunu ispatlamıştır” diyerek memnuniyetini ifade etti.

Vatan’ın okuduğu Şükran Duası’nın ardından, Yeruşalmi, yaklaşmakta olan Ramazan Bayramı’nın ülkeye, barış, huzur, mutluluk ve bereket getirmesini temenni ederek nice iftar sofralarında tekrar buluşmak dileklerini belirtti.

İftar yemeğinde AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, 23. dönem AKP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Edibe Sözen, Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Dereboylu, Üsküdar Müftü Vekili Mehmet Efendioğlu, Üsküdar Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin, Bet-Din üyesi Rav Yeuda Adoni, İlçe Emniyet, Üsküdar Belediyesi mensuplarının yanı sıra birçok davetli katıldı.